Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1975767 www.bgdnes.bg

Самозапалилият се пред президентството: В изборния екип се въртят едни и същи муцуни

"Защо го направих? Някакъв бунт, някакъв зов за помощ на нацията, някакво несъгласие. Бунт, приемете го като бунт, който не наранява другия, а наранява бунтуващия се, защото мен ме боли, не го боли никого", каза 52-годишният Димитър Димитров, който се запали на 13 март пред президентството, за БГНЕС.

Спасили са го служители на НСО, които са го видели и угасили. Припомняме, че мъжът беше с 25% изгаряния на цялата глава, шията, гърдите и пръстите на двете ръце и с опасност за живота. Димитър има ковачница в с. Крайници. 

"Хората на 50-60 години, а и на 20, на 30 нямат работа. Те сутринта се събуждат - той няма една стотинка в джоба и се чуди какво да прави, има деца, те имат училища... изнудват го и от ВиК, и за ток, за парно, заплашват го със съдия - изпълнители, а никой не ги пита откъде да вземат пари", споделя мъжът. 

В момента Димитър не може да работи и разчита на доходите на близките си. Той не е вярвал, че ще оцелее, но се радва, че е имал шанса да бъде до президентството, и близо до "Пирогов".

"Държавата е абдикирала за мен, никой не се интересува от държавата, никой, ни власт, ни партии, ни социални, никой", разказва още той.

"За държавата аз съм някаква персона нон грата явно, защото съм направил някаква глупост, която в един момент напряга позициите им", смята Димитър.

Според думите му той не е имал никакъв личен мотив да го направи. Мотивът му е социален - митинги, стачки, запалени хора. Димитър признава, че не знае защо е решил да се самозапали. Единственото, за което съжалява е, че го боли и че е причинил напрежение на семейството си. Въпреки това е категоричен, че не би го направил отново.

"Но не съжалявам за това, че нещо се е размърдало, че световните медии видяха, че в България има някакъв проблем. Надявам се светът да иска да направи нещо, да помогне, докато нашите искат само как да вземат заплата и да влязат във властта", твърди той.

 "Да не съм луд, знаете ли колко боли", каза Димитър. Според него спрат ли социалните протести по някакъв начин и "народът свие ли се в черупката си - не знам докъде ще ни докарат. Без протести какво ще е - ами те ще ни вземат всичко!". Смята, че страната няма бъдеще, ако не се промени нещо.

Димитър няма да гласува, защото "всички са едни и същи от 20 години и всички са се оцапали".

За него лекът е правителство от чужденци, както след освобождението от робство.

"Ние в момента нямаме капацитет, защото в изборния екип се въртят едни и същи муцуни", твърди Димитър. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама