Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1975781 www.bgdnes.bg

Ани Петрова, началник на Седмо РУП - София: Самоубиват се най-вече от несподелена любов

Коя е тя

Ани Петрова е единствената жена - началник на полицейско управление в София. Тя е в системата на МВР от 2000 година. Започнала е като оперативен работник в криминалната група на полицейския участък в Панчарево.

- Началник Петрова, навръх Великден София бе потресена от показно самоубийство в мола на "Цариградско шосе". Мъж се хвърли пред погледите на десетки посетители. Вече има ли яснота какво го е подтикнало да вземе това фатално решение?
- Истината е, че по случая продължава да се работи, но самият човек няма как да ни каже какво го е подтикнало. Можем само да предполагаме. Това, което можем да потвърдим на базата на свидетелски показания, е, че той сам го е направил. Което не е малко. Има случаи, когато няма свидетели и у близките винаги остава едно съмнение дали наистина е така, дали някои друг не е виновен.
- Има ли данни мъжът да е бил подтикнат от някой друг?
- За момента нямаме такива данни. Знаем, че е имал семейни проблеми. Но не можем да кажем дали това е причината за самоубийството.
- Какви най-често са причините хората да сложат край на живота си?
- Причините могат да бъдат различни - на самоубийства или опити заради несподелена любов, на която са подвластни хора от всички възрасти, заради загубата на много близък човек, непостигната цел, чувство за малоценност или неразрешим проблем, дори това, че не си се реализирал според собствените или чуждите очаквания. Със сигурност не можем да изредим всички. Има хора, които не могат да понесат раздялата или поражението. И избират да не се борят. Лично аз не разбирам това, защото човек, докато е жив, трябва да се бори и да не се предава. Винаги има изход, а и времето лекува - просто трябва да си дадем шанс. Често хората слагат край на живота си заради неизлечима, болезнена болест - не искат повече да страдат, не искат и да са в тежест на роднините си. Вместо да се мъчат, се самоубиват.
- Защо мъжът от мола е избрал публично място?
- Напоследък не само той, но и много хора решават да направят такова нещо пред всички. Предполагам, че с тази показност искат да предизвикат внимание и отношение към техен проблем. Предполагам, такива са и случаите на самозапалилите се хора, но тук психолозите биха могли да бъдат по-категорични. И тук вече следва въпросът - дали тези хора имат слаба психика, или точно обратното, защото се изисква смелост и решителност, за да се самоубиеш. У човека е дълбоко заложено да се бори за живота си - това е инстинкт. Освен това в случаите на самозапалвания става дума за нечовешка болка по време на изгарянето.
- В момента работите по тежък инцидент - ученик на 11 години почина, след като му прилошало в час по физическо. Твърди се, че причината за смъртта е закъснялата линейка, има ли такива данни до момента?
- Разследването все още е в ранен етап и не мога да правя заключения без доказателства. Каква е причината за смъртта и дали детето е можело да бъде спасено, ще стане ясно на по-късен етап.
- Наближават и абитуриентските балове. Подготвяте ли извънредни мерки за опазването на реда?
- Истината е, че когато наближат абитуриентските балове, косата ми настръхва. Защото след празненствата повечето младежи се отправят към Студентски град. И тази година екипите ни ще бъдат на улицата, за да пазят завършващите. Единственият ми съвет е да се внимава с алкохола. Голяма част от нелепите инциденти стават именно заради злоупотребата с алкохол. Нека абитуриентите покажат, че знаят как да се веселят, и запазят хубави спомени за тази вечер, а не да е най-кошмарната в техния живот или в живота на нечии родители. Няма нищо по-ценно от младостта и човешкия живот, нека всички заедно съумеем да ги опазим. Освен това свобода означава да имаш право на избор, а не да правиш каквото искаш, без да се съобразяваш с никого.
- Преди баловете обаче са изборите. Има ли ново разпределение на служителите?
- Очакваме избори като всеки друг път. Разчитаме на възпитанието и самоконтрола на гражданите, за да може всичко да мине по най-цивилизования начин.
- Какви са основните случаи, по които работите във вашето районно управление?
- Предимно кражби от апартаменти, вещи от автомобили и самите автомобили. В момента не разследваме случаи на убийство.
- Кой е първият случай в кариерата ви като служител на МВР, който остава в съзнанието ви и до днес?
- Когато хванах за първи път извършителите на кражба от вили, се почувствах удовлетворена и сигурна, че това е работата, с която искам да се занимавам. Обичам работата си както в първия ден, в който започнах, не бих избрала друга професия и съм щастлива, че мога да помагам на хората в кварталите "Младост" и Студентски град" и да се опитам да направя живота им поне малко по-спокоен

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама