Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1976436 www.bgdnes.bg

Днес е Ден за размисъл

11 май е определен за Ден за размисъл преди провеждането на парламентарните избори утре. Днес е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Реклама

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май. Заличените лица и включени в т. нар. забранителни списъци са 160 972. От тях лишени от свобода са 7389, 7243 души са поставени под запрещение. 378 са снабдени с удостоверение за гласуване на друго място. 78 542 граждани са подали заявление за гласуване в чужбина, 67 420 граждани са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.

Общо около 11 676 са изборните секции по данни на ГРАО по места, информира БГНЕС. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. 8148 кандидати в тях са и тези, които са издигнати в повече от един МИР. Изборният ден започва в 7 и завършва в 20 ч, само по изключение може да започне в 6 ч. Ако при приключването има още хора, които искат да гласуват, то гласуването продължава, но не по-късно от 21 ч.

Забранява се продажбата и сервирането на алкохолни напитки в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на Столичната община от 6 до 20 ч в деня на изборите - 12 май. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се състоят семейни и обредни ритуали.

Над 14 000 полицаи ще бъдат ангажирани с опазването на обществения ред в деня на вота. Те ще бъдат ангажирани още днес, тъй като трябва да осигурят охраната на помещенията за гласуване, които ще бъдат запечатани до утре сутринта.

Около 3300 униформени ще бъдат засегнати от въведената ротация. Така например 146 служители на реда, които живеят и работят в села в Пловдивска област, ще бъдат преместени в друго населено място. За трима от полицаите в областта е установено, че имат връзка с кандидат-депутати, а за други 32-ма, че са близки или роднини с членове на секционни избирателни комисии.

Реклама
Реклама
Реклама