Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1984256 www.bgdnes.bg

Станишев: Не признаваме ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител

"Служебното правителство на Марин Райков се провали в основния си ангажимент, който заяви - за провеждане на честни, прозрачни, демократични избори."

Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира изборните резултати и бъдещите намерения на партията.

Реклама


Според Станишев, на тези избори сме станали свидетели на "масиран, контролиран, купен вот", и на хаос. "Службното правителство трябва да понесе своята най-малко политическа отговорност", каза той и намекна и за друг тип отговорност, която могат да понесат членовете на служебния кабинет.

Тепърва предстои да се разбере дали целият хаос е бил съзнателен или от тотална некомпетентност. "Една държава се оказа, че не може да осигури притенри с тонери, което създаде допълнителен хаос", посочи лидерът на БСП. Според него работата на ЦИК и РИК е била под всякаква критика.

В страни на ЕС изборният ден е приключил вчера следобед, което, по думите на Станишев, е абсолютно незаконно.

"Ние не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител на тези избори. Никой не може да каже каква част от техния вот е по убедежение и честен и каква част е купена", заяви той. По думите му, над 1000 сгрешени протокола е имало от СИК. "Това влияе на общия резултат".

"БСП постигна като резултат в мандати повече от двойно увеличаване в сравнение с 2009 година. Ние сме единствената политическа сила, от тези, които са представени в парл, която реално увличи подрепта си. ГЕРБ загуби над 500 хил. гласа, ние получихме допълнително близо 200 хил.", каза Станишев и допълни: "Тази подкрепа и това доверие няма да бъдат продадени".

"Ще направим всичко възможно и невъзможно тази промяна да бъде реализирана", каза той по отношение на намеренията на БСП.

Реклама

"Никога повече такива избори в България, такъв срам", призова Станишев. Според него, ГЕРБ нарочно се е стремяла към ниска избирателна активност, която освен всичко друго да подпомогне и нейните "патерици" да влязат в парламента.

"България трудно и мъчително започна процес на освобождаване от Борисов и Цветанов и от ГЕРБ, които се показват не като политическа партия, а като една групировка, която няма нищо общо с политическото", смята червеният лидер.

За първи път от много време БСП има представителство от всички райони, похвали се той. "В това число и Кърджали, което за мен е голямо постижение", каза той.

"Аз не се съмнявам, че при реален, честен вот БСП щеше да бъде първа политическа сила", убеден е Станишев.

Реклама
Реклама
Реклама