Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1984374 www.bgdnes.bg

Главният прокурор: Натовареността на българските следователи граничи с нула

"Натовареността на българските следователи граничи с нула. Прокурорите в големите градове са много натоварени, а в малките няма какво да правят. Системата се нуждае от реформи."

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на лекция пред студентите по право в УНСС.

Реклама


"Прокуратурата е свикнала да бъде максимално финансово обезпечена, но тези времена отминаха не само за прокуратурата, но и за съдебната власт като цяло. Нужни ли са на страна 5 военно-окръжни прокуратури и 5 военно-окръжни съдилища? На военните следователи не могат да се възлагат дела извън тяхната компетентност, структурата на военните", обяви Цацаров.

Той каза още, че проблем са и бюджетът, и администрацията на прокуратурата. „Прокуратурата е юридическо лице. Прокуратурата е второстепенен разпоредител на средства, това означава - централизация на финансирането, на обществените поръчки, дори доставки. Администрацията заема 13,5% от цялата администрация е концентрирана в горните етажи на прокуратурата - 128 на главния прокурор, 119 на ВКП и 126 на НСлС, вместо да бъде обратното, обясни главният прокурор. - По закон всяко дело има наблюдаващ прокурор, които може да се смени 10 пъти. Друг проблем е екипният принцип при разследване. Крайно време е да мислим за постоянни екипи. Ако едно дело се разследва от един стикован екип, резултатът е далеч по-добър. В този екип трябва да влезе и прокурор от горестоящата прокуратура, той трябва да бъде част от този екип. Запазим ли прокуратурата в сегашния й вид, няма да постигнем нищо повече от това, което сме постигнали до момента."

Обвинител №1 посочи още, че когато се говори за прокуратурата, винаги се поставят на преден план разследвания, дела с обществен интерес, искания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и съдебните актове.

"Аз ще започна с проблемите на прокуратурата от административно-организационна гледна точка, обясни Цацаров. - Един от най-ключовите проблеми в прокуратурата е проблемът за човешките ресурси. Трябва да видим системата отвътре. Към 1 май 2013 година българската прокуратура разполага с 2327 прокурори и следователи. При това положение, всяка мисъл или теза, че прокуратурата не разполага с необходимия кадрови капацитет, е абсолютно погрешно. Посоката, в която би следвало да мислим, е всяка друга, този щат е повече от достатъчен, за да изпълним задачите си. Към 1 май - 361 щата в прокуратурата не са заети. Ние работим в състояние на един хроничен недостиг на хора. Отговорът не може да се търси в сегашния ВСС, а трябва да признаем, че в продължение на три години, в мандата на бившия ВСС конкурси не бяха провеждани.

Следващият проблем са следователите като разследващи органи. Системата разполага с 527 цивилни следователи и 41 военни. Натовареността на българските следователи граничи с нула. Следствието е в доста неизгодна позиция. Амбицията на това ръководство на следствието е да въоръжи всеки отдел с мобилен център за разследване. През 2012 годна в Прокуратурата е имало над 184 хиляди дела, прокурорите в големите градове са много натоварени, а тези в малките буквално няма какво да правят."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама