Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1984380 www.bgdnes.bg

Отпускат близо 3 млн. лв. за щетите от урагана в Габрово

Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие към МС е одобрила 2 млн. 73 хил. 251 лева от резерва си за разплащане на аварийно-възстановителни дейности, почистване коритата на реките и заплащане услугите на оценители, както и 1 млн. 629 хил. 152 лева за възстановяване на щетите по обществени, общински и държавни сгради след бурята в Габрово.


Над 58 хил лева ще бъдат разпределени между физически лица, чиито имоти пострадаха от урагана. Днес списъкът с имената им ще бъде публикуван на страницата на Община Габрово в Интернет, съобщи пред Дарик Таня Христова, кмет на Габрово. Там ще има и информация за документите, които ще се изискват при получаването на парите. Когато Министерството на финансите приведе парите, медстната администрация ще разпространи съобщения за изплащането им.

Реклама

Таня Христова припомни, че Община Габрово поиска от Междуведомствената комисия средства в четири раздела за малко над 2 млн. 217 хил. лева и Габрово получи почти цялата искана сума. Бедствието беше на 14 март, един месец след това вече имахме решение по въпроса, оцени Таня Христова и подчерта доброто взаимодействие между институциигте в интерес на хората.

Още 12 хиляди лева за подпомагане на пострадалите ще бъдат разпределени допълнително от БЧК. Това са средства, които не са усвоени в другите две общини.

Никой няма да получи повече пари, от колкото е размерът на щетите, не всички пострадали ще бъдат удовлетворени 100%, но приоритетно допълнителните пари ще се дават по социален признак и според размера на щетата, увери кметът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама