Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1985072 www.bgdnes.bg

Оправдават Мирослав Найденов

Промяна в показанията на ключов свидетел е на път да провали разследването срещу Мирослав Найденов, научи "България Днес". В края на март срещу бившия земеделски министър бяха повдигнати три обвинения - за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Първото е за това, че през октомври 2010 г. Найденов е обещал подкуп от 200 хил. лв. на тогавашния директор на Държавен фонд „Земеделие" Светослав Симеонов. Срещу тази сума Симеонов е трябвало да нареди неправомерното възстановяване на ДДС на две фирми. Второто обвинение е за оказана принуда върху Симеонов и наблюдаващия прокурор. Третото е за оказване на влияние върху Симеонов и негови подчинени да позволят на определени фирми да спечелят европроекти с нередовни документи. Ключови за доказването на всяко едно от тях са именно показанията на Светослав Симеонов, дадени пред съдия. Според магистрати при повдигането на обвиненията срещу Найденов Светослав Симеонов твърдо е държал на тях. Той се осмелил да говори, след като разследването срещу Найденов бе разкрито от опозицията. До тогава то се водеше срещу неизвестен извършител, след като преди няколко години Симеонов отново е бил принуден да оттегли показанията си. Въпреки събраната смелост Симеонов отново се е отметнал, когато дошло време да повтори думите си пред наблюдаващия прокурор. Близки до разследването разкриват, че той пристигнал на разпита пребледнял. Видимо изнервен и уплашен, Симеонов обяснил пред магистратите, че не си спомня нищо. Паметта му не се подобрила и когато прокурорите му показали предишните показания, дадени пред съдия. Въпреки увещанията, че случаят е загубен без неговите думи, Симеонов продължил да обяснява, че не помни нищо. Надеждата на прокурорите е, че след изборите Светослав Симеонов отново ще събере смелост да говори.
"Не мога да коментирам нищо за момента. Това са детайли, които ще станат ясни, когато разследването приключи", лаконично коментира зам. градският прокурор на София Борислав Джамбазов. Въпреки настояването ни той не потвърди или отрече новината, че Симеонов е сменил показанията си.
Според близки до разследването разпитът на Светослав Симеонов е проведен няколко дни преди провеждането на скандалния разговор в Банкя между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов. Покрай купищата цинизми в изтеклия до медиите запис се чува как тримата обсъждат обвиненията срещу Найденов. Без да има право, Кокинов дори разяснява детайли около разследването. Сред тях е и предупреждението към бившия министър, че показанията на Симеонов са от ключово значение за делото. След скандалните пояснения Кокинов става още по-откровен. Той се обръща към Бойко Борисов и му обяснява, че според слуховете той е принудил Симеонов да промени показанията си. Това е станало при пристигането му на летище София от Брюксел, където Симеонов работи като аташе по земеделието.
"Злите езици говорят, че нещо си го дръпнал от летището. Така или иначе си е променил показанията. Без неговите показания няма нищо", казва Кокинов.
След като скандалните му откровения се появиха в медиите, Кокинов незабавно подаде оставка като градски прокурор на София. Отделно от това срещу него започна дисциплинарна проверка. Обяснения по нея бяха извикани да дават другите двама участници в разговора - Бойко Борисов и Мирослав Найденов. В показанията пред прокуратурата те по никакъв начин не отрекоха истинността на записания разговор. Борисов не отрече и думите на Кокинов, че е "дръпнал" Светослав Симеонов. Това според юристи е достатъчен повод да започне разследване срещу него за възпрепятстване на правосъдието и натиск върху свидетели. Дали подобно нещо се е случило остава мистерия. Въпреки опитите да получим отговор от прокуратурата не пожелаха да коментират темата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама