Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1985171 www.bgdnes.bg

Баретата с надупчени кости

Куршумите са пронизали и надупчили костите на Златомир Иванов-Баретата. Това става ясно от съдебномедицинската експертиза, която бе представена вчера в Софийския апелативен съд по делото срещу Иванов и още 20 подсъдими за наркоразпространение.
Костите на левия крак на бившия командос били раздробени след стрелбата по него пред Съдебната палата на 29 януари. Иванов имал счупвания на тазобедрената и колянната става, фрактура на бедрената кост и прекъснат нерв.
На мястото на счупените две стави са му поставени пирони, но фрактурите трудно заздравявали. Лекарите изчакват раните да зараснат, за да го оперират отново.
Според съдебния лекар на "Пирогов" д-р Александър Минчев, който е дал заключение само по документи, Баретата няма да може да стъпва още поне 3 месеца на левия си крак. Той можел да участва в делото, но не можел да се придвижва самостоятелно. Не трябвало да стои прав или да опира крака си.
До момента соченият за наркобос е претърпял няколко коремни и ортопедични операции. След като коремните травми се възстановят, медиците ще преценят кога пак простреляният да легне под ножа за реконструктивни операции.
По искане на адвоката на Баретата Марияна Тодорова съдът назначи нова експертиза за здравословното състояние на главния подсъдим. Този път за здравето на бившия командос освен съдебен лекар ще се произнесат и хирург и ортопед. Те ще трябва да прегледат лично подсъдимия и да кажат дали той може адекватно да участва в процеса. Ще трябва да отговорят и дали Баретата може да издържа, стоейки в определена поза, за колко време и как се отразяват болките върху състоянието му.
Поради отсъствието на Иванов делото срещу т.нар. "Фирмата" бе отложено. Вчера в съдебната зала не се появиха и други подсъдими и част от адвокатите, които вероятно са очаквали, че заседание няма да има. С поредното отлагане процесът забуксува за пет месеца. Следващият опит той да тръгне ще е на 15 октомври.



Стрелбата

Баретата бе прострелян с 4 куршума в краката и слабините от неизвестен килър на 29 януари тази година. Снайперистът го дебнел с автомат "Калашников" от покрива на сградата срещу Съдебната палата. Иванов бил спасен благодарение на специално яке, с което бил във фаталния ден. То било с подплата от кевлар - материал, който се използва при производството на бронирани жилетки. Устойчивото на куршуми яке се правело само по поръчка, като цената му започвала от 6000 лева. Шапките, с които ходел Баретата, били направени от същия материал. Затова убиецът се е целил под кръста на жертвата си, като идеята му е била да засегне жизненоважни органи в тази област - пикочен мехур или артерии.
Стрелецът успял да уцели уретрата на Златомир Иванов, която въпреки сложните операции не могла да бъде възстановена. Баретата прекара повече от два месеца в "Пирогов". От април той се лекува у дома си.
Докато лежеше в болницата, Иванов бе обвинен като лидер на банда за наркоразпространение, а в края на април той се сдоби с обвинения за данъчни измами. Според Спецпрокуратурата той и още трима души са източили 5,5 млн. лв. данъци от хазната. И двете обвинения не са предявени на Баретата заради влошеното му здраве. Спецпрокурорите също са назначили медицински експертизи, които да кажат кога той ще се възстанови.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама