Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1985265 www.bgdnes.bg

Бойко заряза орела Калин

Иво АНГЕЛОВ

Експремиерът Бойко Борисов не е виждал повече от 4 месеца орела Калин и лъвчетата Славчо и Стефани, които преди време осинови в столичната зоологическа градина. Това разказа пред "България Днес" директорът на парка д-р Иван Иванов.

Бившият министър-председател не е прекъсвал финансовата грижа за животинките, но покрай участието му в изминалите парламентарни избори вероятно не е имал време да ги посети лично.

Реклама

"Нямам спомен за точната дата, когато дойде за последно, но знам, че беше скоро след Нова година. Щом видя двете лъвчета, много ги хареса как изглеждат. Зарадва се и че орелът Калин си има компания и може скоро да си имат поколение. Но това вече е Божа работа, ние сме си свършили нашата, като сме ги събрали на едно място", обясни д-р Иванов.

Борисов осинови орела през 2006 г., когато му беше подарен от управата на зоологическата градина по случай 47-ия му рожден ден. Лично Генерала кръсти питомеца си Калин по името на българския игрален филм "Калин Орела". Борисов се грижи още за лъвовете Славчо и Стефани, докато партия ГЕРБ е осиновител на други два лъва - Калиман и Косара. През годините експремиерът сам закупувал специални паници за храната, за водата и за аранжировката на клетките на животните.

"В края на този месец лъвовете минават от зимен на летен режим на хранене, като месото им вече ще бъде с по-малко мазнини. Орелът на ден яде от 700 г до 1 кг конско месо. Даваме му и говеждо, убити зайчета, но с козината, бели мишки, плъхове и пилета с перушината", каза още д-р Иванов. Всеки месец Борисов превежда по 150 лева за изхранването на птицата и така е част от десетките осиновители на животни, които финансово подкрепят издръжката на зоопарка.

 

Покриват бетона в зоопарка

Мащабен ремонт започва догодина в столичния зоопарк, каза още д-р Иванов. Най-забележителната промяна ще е скриването на бетона и замяната му с далеч по-привлекателна визия.

"Бетонът ще бъде покрит с изкуствени материали, защото в момента гледката е много грозна. Ще бъдат поставени изкуствени скали, дървета и други детайли, които да направят средата по-реална. Най-много от промените ще се възползват мечките, които в момента живеят в бетонни пещери", обясни директорът на зоопарка.
Той се похвали, че скоро пристига поредната пратка с нови животни - змии, птици и тарове (едър чифтокопитен високопланински бозайник от подсемейство кози), и затова в момента ударно се ремонтират клетки.

Реклама
Реклама
Реклама