Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1985295 www.bgdnes.bg

Проф. Божидар Димитров: Морално е ГЕРБ да управляват

Иво АНГЕЛОВ

- Проф. Димитров, каква е оценката ви за парламентарните избори, които бяха в неделя?

- Гласуваха 3 млн. българи, което е по-малко от половината избиратели. Отделно вотът се накъса силно между многобройните партии, като част от тях очевидно се явиха заради държавната субсидия, за която трябва сериозно да помислим дали да остане. И на други избори сме ставали свидетели на разпиляване на вота. Партията, която управляваше 4 години, спечели изборите по един честен начин, което не е за учудване. Критикарите казваха, че по време на нейното управление народът силно е обеднял. В действителност една част от българите обедняха. Но от друга страна, седмица преди изборите 220 000 души поеха към Гърция, 180 000 към Турция и 550 000 към нашето Черноморие, което е дори по-скъпо по това време от южните ни съседки. Ето това са 1 млн. българи със сравнително добри доходи и предполагам, че голяма част от тях са гласували за ГЕРБ. Генералният извод от изборите е, че тази партийно-политическа система е доста изчерпана. Но това се е случвало и друг път в България при такъв Изборен кодекс и такава конституция.

Реклама

- Сега предстоят поредица от преговори и дълги дни за формиране на правителство. Как виждате продължението след изборите?

- Очевидно за нас най-добрата форма на управление, която би ликвидирала всичките сегашни проблеми с тази патова ситуация, е президентската република - една форма, която с успех се практикува в САЩ, Франция, Русия и други страни по света. Тя би била добра за нас, защото сега нямаше да имаме тези преговори, които продължават безкрайно. Щяхме да избегнем и безпринципните съюзи, които ще трябва да се сключват. И най-вече ще осигурява трайни правителства и възможности да се търси отговорност. Защото при президентската република с един глас да спечели една партия, след изборите тя прави правителство и поема отговорност.

- Кои са възможните коалиции за съставяне на мнозинство в парламента?

- Всякакви. Можем да видим голяма коалиция ГЕРБ - БСП въпреки заклинанията. Можем да видим заедно също ГЕРБ и ДПС. Можем да видим какво ли не. Възможно е като тройната коалиция да се казва "ама те толкова се мразят". Аз ще припомня, че тогава срещу НДСВ се носеха страшни псувни и заклинания, но бяха заедно. Анжел Вагенщайн показваше негова смъртна присъда, издадена през 1943 г. в името на Н.В. цар Симеон Втори, а после направиха коалицията.

- Очевидно обаче ще бъде направена коалиция, в която ще има сблъсък на принципи.

- Отсега мога да ви кажа какви ще са оправданията на партиите - "Народът така гласува и това иска", "България в условията на тази тежка икономическа криза не може да остава дълго без правителство" и т.н. Най-реалните варианти за коалиция са ГЕРБ - БСП и ГЕРБ - ДПС.

- Тоест смятате, че ГЕРБ ще бъдат част от управлението на страната?

Реклама

- От законово и морално право ГЕРБ трябва да управляват. Всички закани от Станишев за формиране на кабинети дори нямат морално основание. Станишев тези дни обича да казва, че срещу ГЕРБ са гласували 70 на сто от българските избиратели. Но пък аз мога да кажа, че срещу Станишев са гласували 75 на сто от българските избиратели. Мисля, че всичките негови напъни не идват толкова от желание за правителство, а да предотврати вътрешнопартийната опозиция, която иска да го свали заради 6-и поредни загубени избори. Искам да ви кажа, че няма такова чудо в демократичния свят. Още след първите загубени избори ръководителят на партията си подава оставка. Станишев е загубил 6 избора, но не го прави. Всички други си подадоха оставки - Костов, Кунева, Кабаиванов, но Станишев продължава да стои. Цялата история е смешна.

- Чухте ли се с Бойко Борисов след изборите?

- Да, чухме се. Поздравих го за победата. Нищо не ми е споделял, защото говорихме по телефона, а знаем какво става по телефоните. Говорихме протоколно - "Честита победа!", "Благодаря! Как си?", "Добре", "Как върви археологията?", "Добре е" и така. Не само копаем, но и възстановяваме по морето. Имаме много работа, защото Дянков ни осигури пари, преди да си отиде.

- А с бившия финансов министър Симеон Дянков чувате ли се?

- Да, той си е в Америка. Миналата седмица си говорихме за археология. Той много се интересува от разкопки.

- Борисов спомена, че срещу него се е подготвял атентат, а отскоро си е засилил охраната. Споделял ли ви е притеснения за живота си?

- Не, не сме обсъждали. Най-вероятно има опасност за живота му, щом дори аз получавам заплахи. Но за разлика от Бареков не бия барабана. Мен само от Македония ме заплашват разни юнаци. Предишните двама бяха разкрити със съвместното сътрудничество на нашите и македонските полицейски власти. Обаче се оказаха с жълти книжки и не мога да ги съдя. То само такива могат да ме заплашват.

- Страхувате ли се за живота си?

- Глупости, не ме е страх от македонци. Българин не се страхува от измислени герои.

- Точно преди изборите бяха открити отпечатани 350 000 бюлетини в Костинброд. Появи се информация, че те са били предназначени за подмяна на вота в полза на ГЕРБ. Вие как виждате това скандално разкритие?

- Човекът от печатницата си е напечатал повече, ако му поискат в последния момент. Така е щял да бъде готов да ги предостави. Хайде да помислим как може да бъдат използвани тези бюлетини, когато съществуват толкова по-лесни начини за фалшификация на изборите. Тези бюлетини трябва да се занесат някъде, като в секция има от 700 до 1200 човека. Откъде ще се знае колко ще гласуват, за да могат да бъдат подменени и подпечатани с два печата. Валери Симеонов от Национален фронт за спасение на България вече поиска проверка. Ако се окаже, че в една урна вместо 900 има 1500 бюлетини, това е достатъчно за надигане на вой и касиране на изборите. Обаче трябва да се купи цялата комисия, в която опозицията има превес. Кажете ми как 30-40 членове и застъпници могат да бъдат купени?! Просто няма начин. Това са част от предизборните шашми. Това е огромна бройка, която трудно може да бъде вкарана в изборните протоколи.

- Скандал имаше и с принтерите, с които беше забавено разпечатването на протоколите.

- Дочух, че на някои места е свършил тонерът, защото са си разпечатвали учебници. Представете си какво е ставало в някои секции - примерно в селата в Силистренско. Някои хора сигурно по два пъти са си пускали някакви лични документи - като нотариални актове например. Някои хора сигурно не са виждали до този момент такива устройства на живо.

- Каква е вашата позиция - трябва ли българите в чужбина да гласуват, въпреки че не живеят в страната си?

- Трябва и точно това ги прави български граждани.

- А тези от Турция?

- Няма как да бъдат махнати от избирателните списъци, щом имат българско гражданство. Повечето от тях обичат родината си. Аз си промених мнението за тях, когато бях министър и ги посетих. Обособили са се в квартали, защото местните турци не ги харесват и дори ги наричат "гяури". Даже ми казваха: "Странна работа. В България бяхме турци, а тук сме гяури". Те са далеч по-умни и по-образовани от тамошните хора. Пращат пари на роднини в България, въпреки че не помагат с данъци. Не гласуват само за една партия, имаше 7%, които гласуваха за други. Трогателно ми беше, когато видях опашки от българи, които чакат в Лондон, за да гласуват.

Реклама
Реклама
Реклама