Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1986441 www.bgdnes.bg

Откритите в Костинброд бюлетини били адресирани по региони

Главна прокуратура показа пред журналисти снимки с иззетите материали от печатницата в Костинброд. За част от тях се сочи, че бюлетините наистина са негодни. На други има годни бюлетини, разпределени по региони - Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, външно министерство (за чужбина), Варна.

"Ако приемем, че това е брак, проверяващият екип е трябвало да приеме, че е имало предвиден брак за всеки МИР", подчерта Сотир Цацаров. "Ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участие в изборния процес", добави той.

Реклама


Подробности за откритите изборни книжа даде зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Сутринта на 10 май в прокуратурата постъпиха три сигнала. Два от сигналите изпратих с мои две писма в Градската прокуратура по компетентност." Това обясни Сарафов на пресконференцията по скандала.

Прокуратурата е образувала проверка, която е възложена на ДАНС. В нея са участвали трима служители на ДАНС, съвместно с експерт по полиграфия - началник-производство при печатницата на БНБ.

Когато групата пристигнала в Костинброд, шефът на "Мултипринт" Йордан Бончев не бил там. Той бил повикан, за да обясни производствения процес и да разведе експертите из сградите. Бончев обяснли, че изисканите по договор бюлетини са били спедирани до местните избирателни комисии на 8 май.

Показана била и т.нар. макулатура - отпечатаните негодни (подлежащи на бракуване бюлетини), както и годни бюлетини, отпечатани в повече, във връзка с технологичния процес и изискванията.

Една част от листата са били цели, бюлетините не са били рязани или лепени. Друга част е била измачкана и изцапана. Част от тях били ненарязани и сгънати, друга част са били сгънати и слепени.

При първоначалния оглед не са установени белязани бюлетини. Проверяващите са установили, че при съхранението на макулатурата е липсвала бравата на вратата на склада. Това създавало условия за неоторизиран достъп. Констатирано е, че бракът е използван за настройка на машината. В други помещения на разследващите е показан брак с напълно годни бюлетини, които са обяснени като надтираж.

Реклама

Борислав Сарафов прочете пред медиите и показанията на икономическия директор на "Мултипринт", който е заявил, че никога в печатницата не е правено нещо незаконно. Той разказал за няколко случая, в които бюлетини от съхраняваните за бракувани са използвани като действителни. Първият е за община "Триадица". На директора се е обадил Иво Цонков, който му казал, че в "Триадица" имало проблем с лошо залепени бюлетини. Отишли в общината и се срещнали с административния секретар Мирослава Николова.

"Би трябвало липсите да се заместват с резерви от РИК. А излиза, че се заместват с бюлетини от самата печатница", отново обърна внимание Цацаров. Изискани са 335 броя. Тези бройки са взети от помещението с технологичния брак. Директорът уверява, че са взети от там, а не са произвеждани допълнително. Предадени са с констативен протокол на 10 май, но датата в документа е отбелязана 8 май.

Вторият случай на използвани бюлетини от технологичния брак е за ЦИК. Комисията поискала по 10 бюлетини от всички райони, които да ползва за мостра. "Ако това е технологичен брак, дали на ЦИК ще бъдат представени мостри от технологичен брак?", попита отново Цацаров.

Реклама
Реклама
Реклама