Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1990230 www.bgdnes.bg

$1000 за сапун от човек

За пръв път след края на Втората световна война бе създаден сапун от човек.
Този път автор на идеята не е сатрап от ранга на Хитлер, а истински художник, макар и изявен гей. Латиноамериканецът Орестес де ла Пас представи в Маями колекция от 20 сапуна, направени с мазнина, извлечена от тялото му по време на липосукция. Миризливите парченца "изкуство" се продават за 1000 долара всяко.
Изложбата "Да направиш сапун" е организирана от музея "Фрост" и ще продължи до 19 май. Освен ценните експонати посетителите ще имат възможността да гледат на големи екрани видео от премахването на мазнини в коремната област на Орестас. Първата такава процедура започва през декември миналата година, като художникът се подлага на липосукция няколко пъти. Целта е да събере достатъчно "материал" за изложбата, която е част от дисертацията му.
"Като гей исках да превърна нещо, което се смята за мръсно и срамно, в нещо луксозно, здравословно и лечебно", обяснява Де ла Пас. Сместа за хигиенните материали е забъркана от 30% органично кокосово масло, също толкова органичен зеленчуков маргарин, 25 на сто човешка мазнина и 15 проценти масло от шеа. По време на експозицията посетителите се подканват да измият ръцете си със сапуна, докато гледат видеото. Прожекцията обаче не се показва при групови посещения на ученици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама