Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1990294 www.bgdnes.bg

„Розовата пантера“ избяга от затвора

Балканските престъпници от прочутата обирджийска банда "Розовата пантера" духнаха от строго охраняван затвор в Швейцария.
Босненец, сърбин, албанец, косовар и за малко колорит един французин успяват да избягат от "Боа-Мермет" с помощта на трима маскирани помагачи отвън и висока стълба. Организираното като на кино бягство става посред бял ден, и то пред очите на няколко надзиратели. По време на предобедната разхода в двора на затвора група от 30 престъпници си губи времето в непринудени разговори. В този момент пред тях каца торба с оръжие, а малко по-късно и огромна стълба. Сговорната дружина от Балканите е подготвена за сценария и реагира мигновено. Вадят пушкалата, обезвреждат надзирателите и прескачат стената. От другата страна ги чакат аверите с две коли. Помагачите, които най-вероятно също са от бандата "Розовата пантера", са хвърлили торбата с пистолетите и са подсигурили безпроблемното изнасяне от опасната зона. Говорител на местната полиция потвърди информацията за бягството. Екшънът продължил само пет минути, но това било достатъчно на затворниците да отпрашат в неизвестна посока. Органите на реда усилено издирват бегълците, но засега няма и следа от тях.
Ловките обирджии се прочуха през последните две десетилетия със зрелищни и показни акции в бижутерски ателиета и магазини из Европа, Азия и Персийския залив, което ги превърна в едни от най-издирваните престъпници от Интерпол. Смята се, че за последните 10 г. те са извършили 90 големи обира в над 20 страни по света и са отмъкнали бижута за над 145 млн. евро. Според различни данни организацията наброява от 150 до 200 души, като само половината от тях са разпознати. Също така е известно, че те нямат централно ръководство, а действат на групи за отделни нападения, след което се разпръсват, преди отново да бъдат събрани в нови групи за бъдещи обири. Бандата получава екзотичното си име от британските полицейски служби през 2004 г., когато след обир в Лондон скриват пръстен със син диамант на стойност 600 хил. евро в кутия за  сладолед. Това е една от култовите сцени на легендарния филм на Блейк Едуардс от 1963 г. "Розовата пантера".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама