Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1990634 www.bgdnes.bg

Трябвало да подменят бюлетините в маршрутки

Чували с подменени бюлетини е трябвало да бъдат подменени по време на извозването им. По пътя истинските чували са щели да бъдат унищожени. Близката до наркобоса Красимир Каменов-Къро "Карина СПС" е мистериозната фирма, която е трябвало да извози част от откритите в Костинброд 350 000 допълнителни бюлетини. Това разкри пред "България Днес" юрисконсултът на БСП Аглика Виденова. Тя е автор на сигнала до прокуратурата, в който се алармира за план за подмяна на вота. За него се разбра по време на пресконференцията, дадена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Сред собствениците на "Карина СПС" е и адвокат Виктор Рашев. Неговото име се появява покрай една от знаковите сделки, свързани с подземния бос Красимир Каменов

. През 2007 г. Рашев сменя съпругата на Къро - Светлана Каменова, в управлението на консорциума, приватизирал тържището за плодове и зеленчуци "Слатина Булгарплод". Макар и адвокат, Виктор Рашев има и доста стабилен бизнес. Сред фирмите, притежавани от него, е и "Карина СПС". Там той е наследил Антон Краус, син на бившия министър в правителството на Костов Вилхелм Краус. Друг от сегашните собственици - Йорданка Николова, пък се появява като застъпник на партия „Лидер“ в София за парламентарните избори.

Реклама

Още по времето на Краус дружеството успя да стане собственик на повечето маршрутки в София. Фирма, притежаваща десетки бусове. "Карина СПС" е наета от кметовете на няколко столични общини да превозва членовете на секционните комисии и чувалите с бюлетини до РИК. Освен официалната си задача бусовете са имали и други функции. Те трябвало да вкарат в употреба част от нелегално отпечатаните бюлетини. Това гласи информация, получена малко преди вота в централата на БСП.
"Сигналът се получи в четвъртък след обяд. Обади се един шофьор на маршрутка. Без да казва, в коя фирма работи, обясни, че се готви подмяна на изборните чували. Това трябвало да стане по време на превозването им от секциите до районните избирателни комисии", разказва Аглика Виденова.

Информаторът съобщава и подробности за схемата. Настоявайки да не се споменава името му, той разказва, че бусовете вече са предварително подготвени с двойни дъна, където да бъдат скрити ментетата за подмяната.
"Тази информация съвпадна с подобни сигнали, получени по време на референдума. В тях се твърдеше, че още тогава се е отиграла схемата за подмяна на чувалите. Затова решихме веднага да подадем сигнал. Независимо че източникът пожела да остане анонимен, пуснах официална жалба до прокуратурата", допълва Виденова.

Увереност за това и дават и други сведения, които се получават при социалистите. От близки на общински съветник на ГЕРБ в София те получават информация за готвената далавера, която се припокрива с вече известната. Ден по-късно Аглика Виденова е извикана в ДАНС. След телефонен разговор със спецагентите се разбират да отиде на среща в събота, като настояват по възможност да бъде казано името на фирмата. След нов разговор с анонимния източник става ясно, че това е "Карина СПС", което е отразено и във втори сигнал до прокуратурата. Проверката на хората от БСП показва, че дружеството е наето да превозва чувалите с бюлетини в столичните райони „Надежда“, „Връбница“ и „Обеля“, чиито кметове са от ГЕРБ.

Според запознати управниците там са близки до скандалния бизнесмен Димитър Стефанов-Каратиста. За него се твърди, че играе ролята на посредник между бившия бос на СИК Румен Николов-Пашата и Бойко Борисов. Каратиста от години е една от ключовите фигури в ГЕРБ - София. Неговата приятелка е общински съветник от партията, а самият той доскоро бе сътрудник на един от депутатите - Иван Божилов. На изборите през 2011 г. Божилов също се замеси в скандал с подмяна на резултати. Тогава телевизионни камери го засякоха как лично мъкне чували с бюлетини вместо членове на секционни комисии. Коментарите тогава бяха, че става дума за подменени бюлетини, но това така и не се доказа.

Благодарение на влиянието си Каратиста успява да назначи за кмет на „Надежда“ протежето си Димитър Димов, който е роднина на приятелката му. Това е и един от районите, където според сигнала е трябвало да се подменят бюлетините от "Карина СПС". Управникът на друг от тях - „Връбница“, Младен Младенов, също е протеже на Каратиста, обясняват запознати.
"На срещата с хората от ДАНС им казах името на "Карина СПС". Предадох им и информацията, че подобно нещо се готви и в квартал „Люлин“, но не знам името на фирмата", обяснява юрисконсултката на БСП.

В отговор спецагентите обясняват, че по сигналът се работи сериозно. Това бе потвърдено и на пресконференцията, дадена от Сотир Цацаров.
"Веднага след получаването на сигнала последва реакция на прокуратурата и ДАНС. Установихме коя е фирмата и конкретните автомобили", обясни зам. градският прокурор Роман Василев.

В крайна сметка маршрутките така и не влезли в употреба.
"След като информацията за акцията изтече в медиите, сами разбирате, че дейността и на прокуратурата, и на държавната агенция към този момент приключи“, допълни Василев.

Реклама

Четирима пазят Цацаров

Ден след скандалната пресконференция за бюлетините охраната на главния прокурор Сотир Цацаров бе увеличена. Това е станало по заповед на шефа на Националната служба за охрана Тодор Коджейков.


Засилените мерки за сигурност около Цацаров станаха ясни вчера при идването му за редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор пристигна с брониран "Мерцедес", придружен от пилотен джип и четирима охранители. Допреди това Цацаров се движеше единствено с шофьор и един гард.
"Охраната не се преценява от мен, а от ръководството на НСО. Аз лично не смятам, че има нужда и че има предпоставки за засилване на охраната", обясни главният прокурор и допълни, че той не е искал допълнителна охрана, не се чувства застрашен и не е бил заплашван.
Засилването на охраната на главния прокурор идва ден след като той и заместниците му представиха веществени доказателства и коментираха случая с откритите бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Предишния ден Цацаров изнесе публична лекция в УНСС, където дойде видимо спокоен, придружен само от един охранител, а пред залата нямаше никакъв пропускателен режим.
Денонощната охрана, която е поставена на главния прокурор, след пресконференцията около случая с печатницата "Мултипринт", по своето естество е на границата между висока и средна степен на риск, коментираха от НСО.


Хвърляй чувалите в реката!


Информация за подмяна на бюлетини е получавана и на изборите през 2011 г., обясни Аглика Виденова. Заради желанието на подателите им да останат анонимни сигнали обаче не са подавани до прокуратурата.
"Получените сведения бяха изключително конкретни. Подадоха ги полицаи от Първо РПУ в София, които е трябвало да пазят пренасянето на бюлетините от секциите. Те разказаха, че преките им началници са дали команда по време на превоза: "Хвърляйте чувалите в Перловската река и малко след мостчето ще ви чакат новите чували", обяснява Виденова.
Потресените ченгета тогава алармирали анонимно прокуратурата, но реакция нямало. Макар сигналите им да били заведени, разследване по тях така и не последвало.

Реклама
Реклама
Реклама