Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1990654 www.bgdnes.bg

Драгановеца движел с патерица

Четирима полицаи вардели денонощно известния крими герой Стоян Кръстев-Драгановеца пред дома му в Перник. Местната полиция се опасявала да не изтърве бандита, който е под домашен арест, защото за него е издадена европейска заповед за арест. Затова униформените дежурят на смени в патрулка пред дома на задържания.
Бюрократични проблеми попречиха на сочения за наркобос за втори пореден ден да се яви в съда. Той веднъж отказа да отиде на заседание в Софийския градски съд, който трябваше да гледа искането за екстрадицията му. В сряда адвокатите му обясниха пред съда, че клиентът им се страхува да излезе от вкъщи, защото полицаите го заплашили, че веднага ще го арестуват, ако излезе от входната врата.

Вчера Драгановеца отказа да се появи и в Софийския апелативен съд, който трябваше да гледа мярката му за неотклонение. Той изпратил молба заседанието да се отложи, понеже искал лично да присъства.
Оказа се, че пернишкият бандит има и здравословни проблеми. Той страдал от болести на опорно-двигателния апарат. Мъчила го и дископатия, от каквато се оплакваше и друг известен представител на крими контингента - Красимир Маринов - Големия Маргин. Заради проблемите си Драгановеца ползвал патерица.
Именно поради тази причина той не можел да бъде конвоиран от съдебна охрана по общия ред. Трябвало да бъде превозен с автомобил, който позволявал да ползва патерицата си.

Реклама

Преди известно време Драгановеца постъпил във ВМА, за да му се направи операция. Полицаи го извели оттам със системи по ръцете и го завели в МВР болница, разказаха адвокатите на Кръстев. Оттам го взела жандармерия, за да го закара до ареста. Всъщност специалните сили нямали право да конвоират задържани лица, обясниха юристи.
На истински екшън приличало прибирането на арестувания до дома му. Това станало с включени лампи и сирени на колите, дори движението по пътя било спирано.
На Драгановеца все пак ще му се наложи да посети съдебната зала на 23 май, за когато апелативните съдии отложиха гледането на мярката му за неотклонение. Тогава той ще трябва да бъде доведен от съдебната охрана. За да си няма проблеми с полицията, магистратите този път решиха да пишат писмо до пернишко РПУ. В него ще обяснят, че Кръстев трябва да излезе от дома си, без да се задържа, защото ще ходи на дело.
Незнайно защо досега никой съдия не се е сетил да уведоми полицейските служби за придвижването на Драгановеца и така да спести отсъствието му и безумните обяснения за него. "Тази процедура просто не е уредена все още в закона", коментира адвокатът на Драгановеца Ваня Траянова.

Драгановеца бе задържан преди дни с европейска заповед за арест. Тя е издадена на 19 март от Районния съд в германския град Гьотинген. Според тамошното разследване наркобосът организирал трафика на 4 кг хероин, заловени през септември 2011 г. в Германия. Пратката била хваната след арест на 53-годишен българин, който бил куриер. Дрогата бе открита в тайник в акумулатора на автомобила му.
Малко след това Градският съд пусна Драгановеца под домашен арест заради здравословните му проблеми. Срещу него има и второ дело за наркотрафик. Преди около година той бе арестуван заедно с Димитър Димитров-Котарака, бивш шеф на СИК в Добрич. Тогава в колата на Димитров, паркирана в дома на Драгановеца, бяха намерени 36 кг хероин за близо 5 млн. лв.
По това дело пернишкият бандит бе освободен от ареста срещу 30 000 лв. гаранция в края на април. Пернишкият окръжен съд определи 20 бона за свободата на Кръстев, но прокуратурата обжалва с искане за по-голям размер. Така Софийският апелативен съд определи 30 хил. лв. гаранция. Адвокатите на Драгановеца веднага взеха да се вайкат, че той няма как да извади толкова пари. На 28 май градските съдии ще гледат по същество искането на Германия за екстрадиция на Драгановеца.

Би се с Митьо Очите

Стоян Кръстев-Драгановеца е сочен за един от най-могъщите наркобосове в Югозападна България. За основен негов конкурент преди време се спрягаше Васил Маникатов. След това по ирония на съдбата двамата си станаха съкилийници. Зад решетките те явно са успели да си поделят наркоканалите и да станат приятели.
Драгановеца се размина на косъм от смъртта, след като бе прострелян в собствения си комплекс „Райски кът“ до язовир „Лобош“. Заподозрян за стрелбата бе несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите. През 2009 г. той се бил с Драгановеца, докато двамата търкаха нара в затворническите общежития в Казичене. Инцидентът наложи двамата да бъдат разделени. Очите бе изпратен в Белене, а Драгановеца - в Бобов дол. Драгановеца се прослави и като човека, който отвлече фолкпевицата Тони Дачева.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама