Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2002050 www.bgdnes.bg

Учител спаси 6 деца от смърт

Учител спаси 6 деца и се превърна в герой в Оклахома Сити, където връхлетя мощно торнадо.

Страховитият смерч, един от най-силните в историята на САЩ, опустоши предградие на едноименната столица на щата Оклахома. Жертвите са поне 100, а броят им продължава да нараства, тъй като се предполага, че доста хора са затрупани под останките. Над 200 са ранени, повечето от които хлапета.

Торнадото бе съпроводено от ветрове със скорост 320 километра в час. Широко цели 1,6 км, то буквално изравни със земята предградието Мур, където живеят близо 55 хил. души. Напълно унищожени са и две училища, които по това време били пълни с деца.

Реклама


В основното школо "Плаза Тауър" учител предпази 6-има ученици, като легна върху тях в банята на сградата. Според Си Ен Ен мъжът е тежко ранен, но е успял да оварди децата от бурята.

Въпреки подвига му най-малко 20 тийнейджъри загинаха под отломките, а поне 70 са тежко ранените. Десетки са в критично състояние и лекарите се борят за живота им.
Сред множеството пострадали се открои и злощастната съдба на 4-членно семейство, затрупано от стените на къщата си. Сред жертвите е и бебе на няколко месеца.


Очевидци съобщават, че властите са съобщили за наближаващото торнадо 16 минути по-рано и повечето хора са имали време за евакуация. Обикновено предупрежденията за смерчове идват между 8 и 10 минути преди връхлитането им, но те се оказват недостатъчни за спасяването на всички.

Специалисти определят силата на торнадото като втора степен. То е по-мощно от последното, ударило района през 1999 г. Тогава загинаха близо 40 души.


Освен жилищни постройки напълно разрушени са и промишлени и селскостопански сгради. Местните телевизии показаха полугол мъж, целия в пръст, собственик на конеферма. Според разказа му нищо не е останало от фермата, а 100-те му коня са мъртви.


Реклама
Реклама
Реклама