Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2011722 www.bgdnes.bg

Оперираха мозък без упойка

Лекари оперираха мозъка на звездата от известния сериал "Д-р Хаус" - Брад Картър, без да му бият упойка.
Актьорът не само че не бил изпаднал в дълбок сън, а през цялото време на интервенцията свирел на любимата си китара. Първата по рода си манипулация бе предавана на живо по новото приложение за видеосподеляне на Туитър - Vine. Чрез него хора от цял свят можаха със собствените си очи да се убедят, че по хирургически път медиците поставят имплант в главата на Картър. Модерната джаджа е особен вид невростимулатор, който изпраща електрически импулси към мозъка и забавя развитието на болестта Паркинсон и силно намалява трепереното на ръцете на пациента. Преди седем години лекарите установяват, че Брад страда от прогресивното заболяване, което е на път да сложи край не само на актьорската му кариера, но и на заниманието с любимия му инструмент - китарата.
"Много тежко приех диагнозата си. Изпаднах в шок, не крия. Но после се съвзех и реших, че не бива да се предавам", споделя Картър. Уникалната операция без упойка е поредният опит на 39-годишния симпатяга да преодолее болестта. Идеята да ползва китара по време на операцията е на хирурзите от университетската болница в Лос Анджелис, които по реакциите на Брад върху струните да преценят къде да поставят електродите на импланта.
"Правили сме около 500 операции с поставяне на имплант, но никога досега пациентът не е бил в съзнание, а още по-малко пък да опъва струни", коментира един от хирурзите на Картър. Видеото от операцията ясно показва, че преди медиците да започнат с интервенцията, ръцете на Брад треперят силно, а след нея те се стабилизират и могат да свирят на китара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама