Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2012117 www.bgdnes.bg

Скандалният митничар Георги Владимиров-Фози: Не съм контрабандист

Теодор Насков

"Как се оказах митичен контрабандист? Когато бях началник на КПП Гюешево и хващах с камиони цигари, не бях контрабандист, когато ГЕРБ дойдоха на власт, не можеха да ме пробият и най-лесно беше да ме отстранят."

Така скандалният митничар Георги Владимиров-Фози коментира пред bTV обвиненията на Цветан Цветанов, че е един от най-големите контрабандисти в България. По информация на МВР Фози е поел юздите на контрабандния бизнес след ареста на варненеца Даниел Славов - Дидо Дънката при акция "Медузите" през 2010 г. Тогава зад решетките попадна и шефът на БСП във Варна и новоизбран депутат Борислав Гуцанов.
Година по-късно при акция „Цигарджиите" е задържан и Фози. При операцията на МВР бе разбит мощен канал за контрабанда на цигари. Според разследващите за около година Фози и аверите му нанесли щети на бюджета за над 8 млн. лева. До разкриването на схемата се стигна, след като ченгета заловиха на влизане от Гърция няколко камиона с милиони контрабандни цигари. Заедно с митничаря тогава бе задържан и варненският бизнесмен Борислав Манджуков. Освен с множеството нощни барове, които притежава, Манджуков е известен и като член на БСП, чиито мероприятия е финансирал. Варненецът е разследван и за схеми за източване на ДДС по време на тройната коалиция. През лятото на миналата година Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Фози и още шестима души за участие в организирана престъпна група за контрабанда на цигари.
Вчера Георги Владимиров предпочете да не коментира делото срещу него. Вместо това Фози опита да се изкара жертва заради добре свършената си работа като митничар.
"Гюешево може да е селска митница, но все пак е ключово място. Попитайте Цветанов и Борисов дали са пили кафе с мен преди пет години на Гюешево. Защо пиха кафе при мен, а не на македонската митница или в Скопие, след това те се обърнаха срещу мен. Искаха да ме пробият, но не успяха. След като не играх по свирката им, те направиха преструктуриране на митницата. Решиха да съкратят бройката началник пункт. А вие си представете външна граница на Европейския съюз с 52-ма действащи митничари да няма началник. Не съкращават митничари, не съкращават чистачката, съкращават началника!", коментира уволнението си като шеф на ГКПП Гюешево пред 2009 г. Фози.


Впоследствие Върховният административен съд го върна на работа. Председател на състава е прочулият се покрай аферата "Приморско" съдия Андрей Икономов. Преди няколко години магистратът отнесе наказание, след като стана ясно, че неговата 90 годишна майка - Елка Икономова, е получила отстъпено право на строеж в Приморско като безимотна. Вместо къща за живеене бедната Икономова построява хотел.
След съдебното решение шефът на митниците Ваньо Танов няма друг избор, освен да върне Фози на работа. Вместо на Гюешево, откъдето минава сериозно количество акцизни стоки като горива и цигари, Георги Владимиров става шеф на по-слабо рисковия пункт Олтоманци.
"Контрабанда, разбира се, е имало. Това били акцизни стоки, цигари, горива. Кой язди контрабандата според вас? Управляващите! Един камион как се организира? Така съм сънувал, така съм слушал... В един момент какво стана? Кой овладя тия служби? Тоя, дето е в опозиция вече. Цветанов, кой друг "допълни Фози.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама