Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2012136 www.bgdnes.bg

Заплашената от смъртно наказание Гергана към децата си: Милички, обичам ви, в командировка съм

Владимир Клисуров

Милички, много ви обичам! Мама е в командировка, но има много работа и няма да може да се чува често с вас.

Това каза 35-годишната Гергана Червенкова на двете си деца, след като след 17 дни задържане в следствения арест на столичния булевард "Г.М. Димитров" получи разрешение от администрацията за обаждания.
4-годишният Борис и 6-годишната Нора не знаят, че майка им е застрашена от 68 години затвор и дори от смъртна присъда. САЩ поискаха екстрадицията на Червенкова за извършени престъпления. Гергана е обвинена в наркотрафик. Тя е работела на трудов договор като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД". Младата жена не е имала никакви управленчески права и не е била оторизирана да сключва сделки. Ролята на Гергана е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисиони към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби.
Развитието по случая "Червенкова" започна през миналия ноември, когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов бе на триседмично посещение в САЩ. При завръщането си той съобщи, че при съвместна операция е разбита организирана престъпна група. Според обвинението Червенкова ръководила схема за продажба на болкоуспокояващи и упойващи вещества на черния пазар в САЩ. Престъпленията са извършени за период от три години, въпреки че жената не е стъпвала зад океана от две десетилетия.
Според адвоката на Червенкова - Гачо Груев, в папките на делото има категорични доказателства, че клиентката му не е извършила никакво престъпление.
"Тези доказателства са тук, в България, и се надявам, че съдът няма да допусне екстрадиция на абсолютно невинен човек", заяви пред "България Днес" Груев. Той добави, че подготвените от американски прокурор документи са "изфабрикувани от грешка, немарливост или зла умисъл".
"За съжаление само адвокат Груев си остава оптимист. Повечето юристи, работили по подобни искания, смятат, че най-вероятно ще се стигне до екстрадиция, особено като се има предвид, че става въпрос за САЩ", коментира съпругът на Гергана Димо Червенков. Той все още не е успял да се чуе с жена си, която заради големия наплив към телефона в следствието успяла да звънне единствено на децата им. Днес обаче ще отиде на свиждане.
"Трябва да се държи, трябва да сме силни. Ето сега ще трябва да празнуваме рождения ден на Борис без мама. Много се надявам за празника на Нора, който е на 10 юли, тя да си е вкъщи", добави Червенков.
В края на миналата седмица делото за екстрадиция бе отложено за 21 юни. Засега адвокат Груев не смята на следващото заседание да представя нови доказателства, тъй като е убеден, че наличните са достатъчни за доказване невинността на Червенкова. Гачо Груев припомни, че дори при първоначалното задържане на 29 ноември 2012 г. са били допуснати груби процесуални нарушения. Тя е арестувана, преди исканията за временно задържане и екстрадиция да пристигнат в България. Според него искането за арест дори е било написано впоследствие и подписано със задна дата, тъй като то е дошло след 21 часа на 30 ноември, петък, когато в прокуратурата не е имало никой.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама