Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2014169 www.bgdnes.bg

Хенри Кисинджър чукна 90

Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на президента на САЩ Хенри Кисинджър навърши 90 години. Въпреки възрастта си, той все още се занимава с международни теми.

Роден е под името Хайнц Алфред Кисингер в германския град Фюрт. Едва 15-годишен бяга с еврейските си родители от нацистка Германия. Семейството се заселва в Ню Йорк. Твърди се, че научил английски за няколко седмици, но германското му произношение остава и до днес, един вид негова запазена марка и повод за многобройни шеги във Вашингтон.

Реклама

Кисинджър завършва Харвардския университет, а кариерата му е олицетворение на американската мечта. Защитава докторат за възстановяването на мира в Европа след Наполеоновите войни, а в средата на 50-те са му поверени анализите на ядрената заплаха от СССР. От 1958 до 1969 г. ръководи Програмата за отбранителни изследвания в Харвард.

Политическият му опит започва като съветник на републиканския губернатор на Ню Йорк и сетнешен вицепрезидент Нелсън Рокфелер. Неговите аналитични способности са забелязани и високо ценени от президентите Джон Кенеди, Линдън Джонсън и Ричард Никсън. Последният го назначава през 1968 г. за официален съветник по външната политика и сигурността. От 1973 до 1977 г. ръководи и Държавния департамент.

Най-запомнящи са мисиите му в Китай за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Пекин, преговорите със Съветския съюз за ограничаване на стратегическото въоръжение (т.нар. договори САЛТ 1) и най-вече ролята му за помирението между Израел и арабските страни. Кисинджър значително допринася и за успокояването в Близкия изток след войната "Йом Кипур" през 1973 г., както и за бъдещите мирни споразумения между Египет, Израел и Организацията за освобождение на Палестина.

През 1973 г. получава Нобелова награда за мир, заедно с виетнамския политик Ле Дък Тхо, заради т.нар. Виетнамски споразумения от Париж, сложили формален край на войната в Югоизточна Азия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама