Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2015230 www.bgdnes.bg

Евгения Харитонова: Обмисляме цените на тока да са без добавки

След като в понеделник в отчета си служебният енергиен министър Асен Василев обеща нов модел за формиране на цените на тока до края на седмицата, днес шефът на държавния регулатор Евгения Харитонова обяви, че се обмисля възможността за ценообразуване, в което добавките да изчезнат, а всичко, което формира цените да бъде включено в микса. Казаното е в унисон със заявената от Асен Василев позиция, че новата схема ще гони най-ниската цена за крайния потребител, без тя да се изкривява заради различните добавки.


„Тази част от задължителното за изкупуване, която е съотнесена към свободния пазар, да бъде поета от него", предложи пред Нова телевизия председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Реклама

Евгения Харитонова отказа обаче да съобщи всички подробности за предлаганите промени, като заяви, че сметките се правят в момента.

„На практика трябваше да започнем регулаторния период, а го нарушихме", каза Харитонова и допълни, че до 1 юли реално не могат да бъдат определени промените на цените, които са свързани с корекции в закона.

„Считам, че парламентът ще вземе подходящите законови изменения,, за да станат нещата за нас по-добри", добави тя в коментар на предложението на депутата от "Коалиция за България" Янаки Стоилов за твърди цени за пренос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама