Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2015413 www.bgdnes.bg

Фонд “Научни изследвания” обяви нов конкурс за отхвърлените миналогодишни проекти

Фонд "Научни изследвания" обяви нов конкурс, на който могат да се явят авторите на проекти, които бяха отхвърлени при скандалната миналогодишна сесия. В последния конкурс на фонда се оказаха толерирани проекти със спорни качества и такива на хора, близки до ръководството на фонда. Продължилият няколко месеца скандал накрая доведе до оставката на образователния министър Сергей Игнатов.


Новообявената сесия е с предварителен бюджет 11.8 млн. лева. През миналата конкурсна сесия се разпределяха 14.8 млн. лева и при участвали 1200 проекта финансиране получиха едва 95 или 8% от всички.Документи ще могат да се подават до 8 юли, а печелившите проекти ще бъдат обявени до 30 септември, след което срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца, съобщиха от фонда.

Реклама

Новият конкурс е само за кандидати, които са участвали и са били отхвърлени на предишната сесия, но не и за нови проекти.
Минималният размер на финансирането е 80 000 лева, а максималният - 500 000 лева.

Засега не е ясно каква ще бъде съдбата на останалите спорни проекти, които спечелиха финансиране миналата година. 22 от тях бяха отменени, но авторите им заведоха дела, чийто изход все още не е ясен и не е сигурно дали ще се наложи да връщат пари.

Образователният министър в служебния кабинет Николай Милошев обеща, че всички спечелени проекти ще бъдат преразгледани и ще се търси възможност да се възстановят средствата от неправомерно спечелилите проекти. Това обаче отново трябва да стане по съдебен ред, а до момента не е съобщено да има напредък в това отношение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама