Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2015473 www.bgdnes.bg

КЗК спря обществена поръчка за парк Пирин

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на директора на Национален парк „Пирин" инж. Валери Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев, съобщиха от гражданска коалиция „Природата за хората и регионите".


Регулаторът връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014" на „Зелени Балкани" на Тома Белев и на „Биоразнообразие" на Петко Цветков.

Реклама

Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време.

В издадените служебни бележки от „Зелени Балкани"- Ст. Загора и „Дикон груп" се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор на Мария Кехайова с „Дружество за защита на птиците" , в който дори няма посочен срок.

Мария Кехайова е от кръга на Тома Белев. Тя има 28 договора за реклама, подписани от него, в качеството му на директор на парк Витоша и с други дирекции на паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България", също представлявана от известния природозащитник.

КЗК констатира, че фирмата жалбоподател „Пролес инженеринг" е била несправедливо отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк Пирин, с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт проф. д-р Екатерина Павлова.

Комисията към парка не е взела предвид приложената референции от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодишна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. Проф. Павлова има над 35 години опит в областта на оценка на ефективността и мониторинг на защитени територии в България и Европа.

В обществената поръчка за изработване на план за управление на Пирин участваха : „Обединение Мист Гарнетс" , „Консултантска къща Европроект", „Пролес инженеринг" ООД, „Обединение Пирин 2014". В края на март се разбра, че Комисията за оценка е отстранила от конкурса, още на фаза представени документи, всички участници с изключение на „Обединение Пирин 2014" , в което съдружници са „Зелени Балкани" на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие" на Петко Цветков.

След решението на КЗК, Агенция за държавно-финансова инспекция ( АДФИ) трябва да провери обществената поръчка и да наложи персонална глоба на директора на парк Пирин инж. Валери Мечев, която съотнесена към паричната стойност на конкурса - 1 милион 650 000 лв и може да надхвърли 50 000 лева.

Реклама
Реклама
Реклама