Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2015743 www.bgdnes.bg

Без милост: 700 млн. евро глоба за Румъния

Гигантска глоба от 700 милиона евро наложи Брюксел на Румъния!

Букурещ ще трябва да върне сумата в европейския бюджет заради грешки в разпределението на средствата, получени от ЕС. Това съобщи министърът по еврофондовете Еуджен Теодоровичи.

Най-много са нарушенията при обществените поръчки, но санкциите обхващат всички оперативни програми в Румъния. Според Брюксел балканската страна е на едно от челните места по измами с европари. През 2012 г. са регистрирани 255 корупционни престъпления, заради което Европейската комисия замрази общо 10,4 млрд. евро от помощите за регионите и транспортната мрежа в Румъния.

Реклама

След новината за глобата президентът Траян Бъсеску остро се скара на спецслужбите и им заръча по-ефективно да борят корупцията. "Налице са твърде много възможности за разхищение на евросредства", посочи държавният глава, цитиран от Ройтерс.

Букурещ вече създаде специално министерство за европейските фондове, но това не подобри ситуацията. Според разкритията на медиите дори и неговите чиновници харчат парите от ЕС за луксозни подаръци и скъпи вина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама