Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2017749 www.bgdnes.bg

Станишев: Край на "калинките" в администрацията

Приключи времето на калинките в администрацията, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев при дебатите по предложения проектокабинет на Пламен Орешарски.

„Трябва да имаме ясното съзнание, че огромен брой българи гледат с очакване към Народното събрание, с разочарование и с крехка надежда, че нещата ще започнат да се променят. В продължение на 4 години живяхме в лъжа и в два свята - виртуален, представян в медиите, и реалния, в който живеят всички българи", заяви Станишев.

Реклама

„Наполовина е опоскан фискалният резерв, нараснал е държавният дълг, през август правителството на Орешарски ще трябва да палати 800 млн. лв. заем, взет от предишното управление - заяви Станишев. - Само от енергетиката, от вземане на дивиденти, са взети 1.2 млрд. лв., посочи той. Вчера беше оповестен доклад - оказва се, че има реален риск България да загуби безвъзвратно 750 млн. лв. от европейските фондове."

Станишев се обърна към номинираните за министри и подчерта, че "започвате не на нула, а на минус".

„Вместо някой да се подсмихва, и да пуска лафчета по адрес на бъдещи министри", вметна лидерът на БСП и обясни, че в нито един предишен кабинет не е имало толкова образовани министри. 

Изборите не са свършили, защото само формирането на стабилно правителство е крайният резултат, заяви още Станишев.

„Компромис с беззаконията няма да има. Трябва да има реално върховенство на закона. В състоянието, в което се намираме, нито една партия не може да извади държавата сама. Имаме програмно правителство, с много ясни приоритети и ангажименти. Помните ли какво ни беше представено през 2009 г. - две страници програмни намерения", пропита риторично Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна още, че има ясни знаци от Орешарски: "Първо, върховенството на закона излиза на преден план, това е знак и към българските граждани и към европартньорите ни. Акцент към конструктивната работа с европейските институции личи в квалификацията на много от министрите. Знак към знанието - кабинетът на хора, образовани подготвени. Знак към това, че МВР най-сетне ще бъде департизирано и ще служи на хората, ще защитава техния живот, сигурност, собственост. Знак към възстановяване на държавността. България се нуждае не от партийно правителство, а от правителство, което е национално, с цветовете на националния трибагреник, работещо за българската държава и граждани."

Реклама

Оказа се, че в състава на проектокабинета има трима капитани, завършили Висшето военноморско училище, това беше изненада за мен, но всички те ще бъдат членове на един екипаж, на един отбор начело с г-н Орешарски, заяви Станишев. На тези хора им предстои да бъде предаден щурвалът на управлението на кораба България. Нашият кораб - държавата ни се намира в бурни води, в щорм, щурвалът е заклинил, има течове, пробойни, няма сигурност. Тази сигурност и стабилност трябва да зададат бъдещите министри. "Убеден съм, че предстоят много изпитания. Трябва да издържите и да си свършите работата съвестно", каза Станишев.

Той призова бъдещите министри да не се самозабравят: "Човек не е цял живот министър." Пожела на Орешарски и проектокабинета кураж, мъдрост, енергия, чуваемост, диалог.

"Всичко това, което трябва да правите всеки ден, за да бъдете успешни, защото вашият успех ще бъде успех и за България, и за гражданите, и за безработните, и за младите, и за възрастните. Пожелавам ви да закарате нашия кораб в сигурни и спокойни води, така че всеки да има възможност да се развива. Хората в България трябва да живеят свободно, стига репресии и мачкане", каза Станишев.

От сърце ви пожелавам успех, на добър час, завърши Станишев.

 

Реклама
Реклама
Реклама