Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018127 www.bgdnes.bg

Марин Райков: Оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих

С химните на България и на Европейския съюз започна церемонията по встъпване в длъжност на новото правителство на "Дондуков" 1. Двамата премиери - служебният Марин Райков и новият Пламен Орешарски, изслушаха "Мила родино" с ръка на сърцето.
"За мен този момент е особено важен", започна словото си Марин Райков. "Нашето правителство, нашият екип ви предаваме властта в съответствие с правилата, с принципите на демокрацията", каза още той.

"Аз ви оставям България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих", оцени управлението си служебният премиер.

Реклама

"Успяхме да вдъхнем известно доверие благодарение на усилията си, включително и във финансовата област. В периода на работа на нашето служебно правителство бюджетният дефицит намаля с 446 млн. лв., а фискалният резерв беше увеличен с 1 млрд. и 534 млрд. лв.", посочи Райков.

"Аз ви желая преди всичко успех. Желая ви и да ползвате израза на една по-голяма обществена толерантност, на един по-голям кредит на доверие и на толерантност от този, с който бях облечен аз от първия ден на управлението", каза той.

Към Пламен Орешарски Райков се обърна с призив за приемственост. "Тази страна има нужда от последователност в усилията, тази страна има нужда от една постъпателна политика", смята Райков. "Първият атестат за държавничество е отказът от реваншизъм и отказът от революции", каза той и посочи, че България има нужда от край на революциите.

"Днес българският народ е обезверен. Но това не означава, че той няма надежди, това не означава, че той няма очаквания", обясни Райков и се обърна към Орешарски с думите, че тези очаквания ще тежат именно на него.

"Сигурен съм, г-н министър-председател, че вие ще оправдаете очакванията", каза бившият вече премиер и пожела на новия да постигне консенсус по основните приоритети за страната.

"Желая ви на добър път" - с тези думи Марин Райков предаде поста на Пламен Орешарски.

Реклама
Реклама
Реклама