Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018132 www.bgdnes.bg

Вигенин: Договорът за добросъседство с Македония трябва да бъде подписан

"Във външното министерство няма да има радикални промени, но ще се търсят повече активност, повече компетентност и отвореност към младите кадри."

Това заяви за БНР избраният за външен министър Кристиан Вигенин. Той даде и заявка за промяна на подхода към дипломатите с досиета или картончета, които не са били доносници.

Реклама


"Начинът, по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван", обясни Вигенин.

"България ще се стреми да участва във формирането на европейската външна политика и ще се съсредоточи върху стратегическите си интереси на Балканите и в Черноморския регион", каза още Вигенин. Той допълни, че ще бъдат преценени по-внимателно досегашните ангажименти в региони като Близкия Изток, както и че една от първите му задачи ще е да се запознае с доказателствата за участие на "Хизбула" в атентата в Бургас. Позицията на България към Македония ще е твърда, но и разумна, заяви Вигенин.

"Българската външна политика не може да прави резки движения, пътят, по който тръгна предишното правителство, трябва да бъде вървян, договорът за добросъседство трябва да бъде подписан. Принципната ни позиция е ясна. Македония трябва да бъде член на Европейския съюз, това е в интерес на България, но конкретните стъпки до тогава предстои да бъдат уточнявани, защото Македония пое едни ангажименти към предишното правителство и смятам, че те трябва да бъдат изпълнени", каза Вигенин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама