Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018404 www.bgdnes.bg

Пастор Радослав Киряков, Евангелска съборна църква: На плажа е Содом и Гомор!

Пастор Радослав Киряков е роден през 1971 г. в Прага (Чехия). През 1990 г. завършва Морското училище в Бургас, но година преди това предава живота си на Бога. Понастоящем е пастор на Първа Евангелска съборна църква в Бургас.


Бисерка БОРИСОВА
- Как се озова името на отец Веселин от БПЦ сред подписалите декларацията срещу монокините и нудизма?
- Инициативата е на евангелските църкви в Бургас. Само един православен свещеник подкрепи писмото ни - отец Веселин. Може би не е искал разрешение от своите енорийски началници и затова сега се получава така, че твърди по-други неща. Но отец Веселин си е по-прогресивен, по-буден. И за други случаи си е имал проблеми с по-висшестоящите представители на православната църква.
- Какъв беше мотивът ви за декларацията?
- Вече доста години търпим деградацията на обществото, която се вижда съвсем явно на плажа. Нормалните, морални семейства вече не могат да си заведат децата там, защото малките ще видят голи жени и мъже. Това е абсолютно невъзпитателно за децата! Плюс това ни идват гости от Америка и западните страни и не можем да ги заведем на плаж, защото там е Содом и Гомор!
- Вие лично попадали ли сте на такива случаи?
- Да, миналото лято. Дъщеря ми е на 12 години и я водя на плаж. Станахме свидетели на чисто гол мъж, който влиза в морето. Аз съм я инструктирал да не обръща внимание на подобни възмутителни гледки, но какво да направи детето. Трябва сега да я уча да си извръща главата...
- Защо чак сега реагирахте?
- Досега не сме предприемали нищо, защото оставихме на БПЦ възможността да го направи. Но тя не взе никакво решение и решихме тази година ние да реагираме.
- Четете ли обаче коментарите по форумите? Мъжете заплашват да бойкотират плажа, ако общината забрани монокините.
- Не съм чел нищо, но мога да предположа какво е. То е отражение на духовното състояние на народа, който иска хляб и зрелища, иска чалга и голотии! Но ако тази чалгаризирана част от обществото се консултира с психолог, той ще й обясни колко вреди такава гледка на голи хора на децата й.
- Кметът на Бургас Димитър Николов обаче не е приел радушно вашето предложение. По думите му такава общинска забрана би нарушила демократичните права на туристите, а и би навредила на бизнеса.
- Не е така! Нека да погледнат кметът и общинарите как е в западните страни. Там туристическият бизнес въобще не е бил ударен, когато са въвели такива норми. А иначе и аз бих казал, че ми се нарушават демократичните права, понеже някои безобразничат на плажа. А и щом някой ще каже, че на плажа е нормално да се ходи гол, още колко ли време ще мине, докато хората тръгнат така и по улицата!
- Има обаче една приказка, че жените, като дават толкова пари за силиконови бюстове, искат и да си ги покажат.
- Да си го показват, ама в тесен кръг, не по улиците! За съжаление нашето българско мислене е абсолютно сбъркано отвсякъде. Българинът е претръпнал и не може да различава добро и зло. Затова църквата трябва да поема своята отговорност и да го посочи.
 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама