Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018422 www.bgdnes.bg

Започва драматичната битка за кмет на Варна

Ден след избора на ново правителство и постепенно утихване на страстите около отшумелите парламентарни избори, окончателно трябва да бъдат обявени имената на кандидатите за кмет на Варна. Изборите за градоначалник на морската столица ще се състоят на 30 юни и ще бъдат поредния сблъсък на основните политически сили, от чийто изход ще се види как е поела новата власт и запазила ли е някакъв потенциал старата. Седем инициативни комитета, подкрепящи независими кандидатури за кмет на Варна, са регистрирани в Общинската избирателна комисия. Партийните кандидатури до момента са три - на ПП ГЕРБ, ПП "Земеделски Народен съюз" и ПП "Българска социалдемократическа партия".
Последната регистрирана кандидатура за кмет на Варна е на политолога Радостин Морфов - номинация на Българска социалдемократическа партия (БСДП).

Известните вече кандидати за частични кметски избори на 30 юни във Варна са Иван Портних, кандидатура на ПП ГЕРБ, доц. Христо Бозов, излъчен от инициативен комитет и подкрепен от БСП, и „България на гражданите". ОИК Варна регистрира инициативен комитет за издигане кандидатурата на Веселин Марешки за независим кандидат за кмет на Варна.

Реклама

Регистриран е и инициативният комитет за издигане на кандидатурата на Чавдар Трифонов, също за независим кмет на Варна. За кмет на Варна е издигната кандидатурата и на бившия секретар на Община Варна Михаил Куликов като независим. Младен Станев е кандидатът на Земеделски народен съюз. Той ще участва за втори път в избори за кмет на града. В изборите за кметското място във Варна ще участва и управителят на сдружение с нестопанска цел „Шанс за хора с увреждания" Веселин Василев.

Кандидатурите на Анелия Клисарова и Данаил Папазов, издигнати от инициативни комитети, вероятно ще бъдат оттеглени, тъй като и двамата бяха избрани за министри, съответно на образованието и транспорта, в правителството на Пламен Орешарски.
Срокът за регистриране на партиите и инициативните комитети беше 25 май. До 30 май е срокът за обявяване на имената на кандидатите за кмет на града. След изтичане на срока за подаване на заявления ще бъде теглен жребият за номера на всеки от кандидатите в интегралната бюлетина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама