Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2018434 www.bgdnes.bg

Алеко и Бай Ганьо на "Витошка"

Иво АНГЕЛОВ

Статуи на писателя Алеко Константинов и най-известния му герой - Бай Ганьо, фонтан и чешма са само част от детайлите, които ще красят новооткрития столичен булевард "Витоша". Това съобщи главният архитект на София Петър Диков.

В момента тече усилен ремонт по трасето в отсечката от ул. "Неофит Рилски" до ул. "Солунска". Плановете на кметството са булевардът, по който преди преминаваха автомобили и трамваи, да стане изцяло пешеходен и да бъде превърнат в привлекателно място за разходки.

Реклама

Част от новата визия са статуите на Алеко и Бай Ганьо, но в общината има още десетки предложения за бележити българи, които да бъдат увековечени на "Витошка". "Артисти, художници, футболисти, певци, композитори и общественици са в списъка за бъдещи статуи на булеварда. Сред предложенията обаче липсват политици", коментира Диков. В публичното пространство дори се завъртя името на спортния журналист Николай Колев-Мичмана.

Обещанията на Столичната община са реконструкцията да бъде завършена до средата на юни. Изградени са подземната инфраструктура в участъка, уличното осветление, монтирани са осветителните тела. Екипи на фирмата, ангажирана със строителството, полагат настилката по тротоарите и работят по връзките за бъдещия фонтан. Водната атракция ще бъде разположена на кръстовище на "Витошка" с ул. "Неофит Рилски". На ъгъла с ул. "Парчевич" пък ще има чешма. Стойността на реновирането на този участък от булеварда е 1,7 млн. лева. Още тази година трябва да започне освежаването на трасето от ул. "Солунска" до ул. "Алабин" и при добри климатични условия ще бъде завършено в началото на 2014 г.

Идеята на кметството е "Витошка" да пресъздава ретро визия, носеща духа на София от 30-40-те г. на XX век. Обмисля се и поставянето на прозрачни навеси, под които столичани да се крият при дъжд и лошо време.

 

Боклукът отива под земята

Революционна идея за столицата ще придаде още по-добра визия на бул. "Витоша".
За първи път в София ще бъде изградена нова система за събиране на отпадъци. 51 нови подземни контейнера за битови отпадъци със специална хидравлична система за отваряне и затваряне ще бъдат разположени в преките на булеварда. В модерните контейнери клошарите няма да могат да ровят, а боклуците няма да се разпиляват по земята.

За по-цветна визия по пешеходното трасе ще бъдат засадени розово цъфтящи кестени, които са не само по-красиви, но и по-устойчиви на климатичните условия и на основния си враг - миниращия молец.

Реклама
Реклама
Реклама