Патриарх Даниил остана без личен готвач

Патриарх Даниил е решил да свие до максимум разходите за личното си обслужване - и с цел икономии, и за да даде пример на клира и миряните за аскетичен образ на живот. И сега синодалите, които традиционно са свикнали да си угаждат, щели да се хранят само в столовата на Софийската митрополия.
Там ястията били изключително вкусни. Готвело се и диетично, защото някои от висшите расоносци в по-напреднала възраст имали здравословни проблеми, които не им позволявали да се отдадат на чревоугодие.
Един от най-големите фенове приживе на трапезарията на митрополията бил покойният Видински владика Дометиан. По времето, когато бил главен секретар на синода, дядото живеел в сградата и толкова му се услаждали гозбите от "магерницата", че дори носил с котелки от тях и на свои приближени, допуснати до покоите му.
Смъртта на дългогодишната лична икономка и готвачка на дядо Максим - леля Недка от село Лисидрен, отишла си на патриаршеска възраст през 2014-а, се превърна в агония и за самата позиция.
Леля Недка се грижи за комфорта на Максим още докато той е Ловчански владика. Но тъй като е почти негова наборка, Негово светейшество я заменя с далечната си родственица Мариана, а пък за домакин на Софийска митрополия назначава съпруга на племенницата си - кардиоложката в столичната Първа градска болница - д-р Максимка Константинова, пенсиониран военен летец от Белоградчишкия край. Коронният специалитет на Мариана бил гъби с ориз, от който патриархът не вкусвал, но за сметка на това синодалите си облизвали пръстите.
Към края на земния си път дядо Максим се обзавел и с още една готвачка - Виктория, която обаче си навлякла с капризи и претенции недоволството на светиня му и е изпратена набързо за послушница в Чепинския манастир.
Патриарх Неофит от младини до кончината си не бил привърженик на разкоша и салтанатите, изпитвал неудобство да ползва персонален готвач, иконом и шофьор. Много пъти, докато бил още здрав, той сам шетал и си готвел, разкриват хора от близкото му обкръжение. Заради многото ангажименти, напредването на възрастта и влошаването на заболяванията му се наложило обаче да му зачислят лични помощници в кухнята и в домакинството.
Случвало се дядо Неофит със собствените си ръце да забърка любимите си ястия - яйца по панагюрски и постен гювеч, печал и черпел висшите клирици и със спаначена баница, разказват духовници, запознати с навиците на покойния патриарх.
За разлика от предшественика си, дядо Неофит не бил фен на троянската ракия, но пък бил ценител на хубавите вина. Много рядко обаче си позволявал повече от една чаша, и то на големи празници.
Неофит избягвал и месото, особено свинското, от време на време му сервирали малки порции дивеч, и пилешко и риба. През останалото време Негово светейшество се хранел предимно с любимите си крем-супи и боб чорба по стари манастирски рецепти.
Като чревоугодник №1 в клира до тежкия си инсулт, който го извади от строя, се славеше бившият Старозагорски владика Галактион. Той бе известен сред събратята и паството си като голям любител на тежките софри и високоградусните напитки. Години наред той гътвал със собствените си ръце прасета и агнета и канел на богати пиршества отбрани гости в двора на Старозагорската митрополия.
Неколцина селектирани лично от владиката готвачи въртели шишовете и после слагали на софрите според сезона или агнешко печено с пълнеж от ориз, джоджен и гъби, или свински кебап и прочутата тракийска гозба осмянка, разказват в църковните среди.