Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2151514 www.bgdnes.bg

Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю

Площадът пред Художествената галерия в кв. Вароша в Ловеч ще бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров, съобщават от пресцентъра на Общински съвет, цитирани от сайта lovechtoday.eu.

Предложението за това до общинския съвет и до кмета на Ловеч е на председателя на Фондация „Граждани срещу насилието" Васил Колев, който е и един от големите радетели на реабилитирането на поп Кръстю като предател на Левски. В неговото предложение се посочва площадът, който е в непосредствена близост до къщата на свещеника, да се именува „Площад поп Кръстю и приятели" и на мястото, където е бил домът му, да се постави паметен знак.

Реклама

Становището на общинската администрация е името на площада да бъде „Свещеноиконом Кръстю Никифоров", подкрепено е и от кварталния съвет във Вароша, и от Ловчанския митрополит Гавриил.

Регионалният исторически музей в Ловеч също изразява съгласието си за това име. В писмо до община Ловеч неговият директор Капка Кузманова посочва, че свещеноиконом Кръстю Никифоров е високообразован свещеник, участник в борбата за църковно-национална независимост, част от един интелектуален кръг, който се явява авангард на ловчанските българи в борбата им за просвещение и независима вяра. През предосвобожденските години в битността си на най-авторитетен свещеник сред миряните в Ловеч поп Кръстю е един от уважаваните граждани, пише още директорът на музея.

Кузманова припомня, че по покана на Васил Левски поп Кръстю става заклинател на Ловчанския комитет, след което е избран в неговото ръководство като касиер. По редица причини той става удобна мишена за отправяне на обвинения в предателство срещу Левски от страна на фамилията на поп Лукан и нейните поддръжници, казва още Кузманова. Според нея, основани на фалшиви факти, тези обвинения постепенно преди и непосредствено след Освобождението разширяват своя обхват в полето на публичното пространство и довеждат до преждевременната смърт на лишения от възможности за защита свещеник, а след нея ескалират и се превръщат в основа на историографски и художествени версии, обществени нагласи, дори държавна политика.

„Непредубеденият анализ на фактите и обстоятелствата красноречиво говори, че свещеноиконом Кръстю Никифоров не е предател", заявява в писмото си Капка Кузманова. Директорът на музея коментира, че защитавана още в миналото, днес в резултат на усилията на редица изследователи, общественици и популяризатори тази позиция разширява своята територия, както в полето на историческата наука, така и в художествените и обществено-културни пространства.

През 2013 г. се навършват 175 години от рождението на поп Кръстю.

Решение за именуване на площада ще вземе общинският съвет на заседанието си на 25 юли. Преди това то ще бъде гледано от постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата на заседанието й на 16 юли. Пространството пред Градската картинна галерия в кв. Вароша представлява площад, отговарящ на мащабите на квартала, което е основание да получи съответното наименование, произнася се Националният център за териториално развитие. За да се постави паметен знак с името на свещеника на мястото, където е била къщата му, е необходимо съгласие на собствениците, след което главният архитект на общината издава разрешение по реда на Закона за устройство на територията.

 

Реклама
Реклама
Реклама