Витамини за зимата! 60 лв. излиза бидон туршия
Бурканът ни струва около 3 лв., в пъти по-евтино е, отколкото в магазина
Около 60 лева излиза бидонът туршия тази година!
Това показва проверка на "България Днес". И тази есен, подобно на всички останали, хиляди българи излизат на пазар с мисия - да напълнят бидона. И макар цените на зеленчуците да растат, желанието за домашна зимнина не намалява. Оказва се, че зимното изкушение все още излиза по-евтино да си го приготвиш у дома, отколкото да си го купиш от магазина.
За един среден бидон от 30 литра, който побира около 12-15 килограма зеленчуци, ще са ви нужни 5 кг зелени и червени пиперки за около 12 лв (2,40 лв./кг), 3 кг карфиол за 9 лв. (3 лв./кг), 2 кг моркови за 3,60 лв. (1,80 лв./кг), 2 кг зелени домати за 4 лв. (2 лв./кг), 1 глава целина с листа за 2,50 лв., 1 кг зеле (нарязано или на листа) около 1,50 лв., захар - 2,20 лв., сол – 0,90 лв., 1 литър оцет, който върви по 2,20 лв., дафинов лист - 0,80, черен пипер – 0,70, и натриев бензоат - 2 лв. Бидон с канелка от 30 л струва около 18-20 лв., като може да се използва многократно.
Според тези сметки общата цена излиза около 60 лева за пълен бидон царска туршия, който ще напълни поне 20 буркана. Така бройка безценно стъклено съдче излиза по около 3 лева, което е в пъти по-евтино от готовата туршия в магазина, където цените вече достигат 6-7 лева за буркан.
Зимнината не е просто храна - тя е семейна традиция. Да направиш туршия не е кулинарен акт, а ритуал, който събира поколенията. Докато други държави мерят инфлация в проценти, българинът я мери в буркани. Защото зимата без зимнина не е зима. А бидонът в мазето не е просто съд - той е част от нашата национална душа, която знае, че нищо не топли така, както вкусът на нещо, направено у дома.
Рецептата на баба - сигурна класика
Нарежете зеленчуците. Започнете да ги редите на пластове в бидона. Кипнете 10 литра вода и добавете подправките (захар, сол, дафинов лист, черен пипер ). След като всичко се разтвори, налейте оцета. Когато маринатата е изстинала, добавете натриевия бензоат и разбъркайте добре. Изсипете изстиналата марината в бидона, така че всички зеленчуци да са добре покрити. Ако не достигне течност, долейте още малко студена вода. Дръжте бидона на стайна температура първите 5-7 дни и го разклащайте. След това преместете на по-хладно място, най-добре в мазе. След 10-14 дни туршията е готова.