Ябълки и круши зреят в шишета

Плодове узряват в бутилки, за да станат по-късно материал за алкохолни напитки.
В южните региони на Испания сред фермерите набира популярност нов метод. Още върху разцъфналите овощни дръвчета те слагат тумбести шишета и така крушите и ябълките растат вътре. После клонките се отрязват, а зрелият плод остава в бутилката.
Обикновено се използват стъкла във формата на гарафа, които могат да поберат по няколко плода. След като стопаните приберат реколтата и направят ракия, те я сипват вътре, а целите круши и ябълки дават допълнителен аромат.
В някои средиземноморски райони се приготвят и слабоалкохолни ликьори, които също се сипват в шишета с плодове. Цената на тези напитки е доста по-висока от обикновените, а и мнозина туристи ги търсят като сувенир. Затова и местните производители окичват бутилките по своите градини още от пролетта. В Андалусия и Кастилия Ла Манча, както и в съседна Португалия все повече овощари използват похвата, а резултатите са обнадеждаващи за целия отрасъл.