Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2265432 www.bgdnes.bg

Оси нападат ясли и училища

Галена ЧАРИЙСКА

За невиждана популация от оси, които се настаняват в детски центрове и училища, а в последните дни нападнаха и няколко огнеборци, предупредиха от МВР в Смолян.
Трима пожарникари пострадаха от стършели при големите горски пожари преди дни в симеоновградския квартал Йорданово, село Горно Войводино и Тополовград. Само преди ден огнеборците извадиха еднометрово гнездо на стършели от къща в село Княжево. Ужас преживя и димитровградчанин, който отишъл да нагледа имота си в с. Изворово, но когато отворил вратата на килера, изпаднал в шок от гледката от хиляди жилещи насекоми.

Такива случаи зачестиха в страната, а болниците отчитат бум на ужилени от оси, пчели и стършели. Гнезда на оси бяха намерени дори в детски градини и училища, разказаха от фирма "Паст Кеър" в София.

Реклама

Осите живеят на гнезда, устройват ги в топли и закрити места като покриви на жилищни сгради, в процепи на изолации и фасади, под стрехите, хралупи по дърветата или в земята, винаги обаче в близост до вода. Една колония от оси според вида си може да достигне до 2500 индивида.

"От 10 човека, които се обаждат, поне двама са за премахване на гнезда на оси. Определено се случва много по-често в сравнение с минали години. Скоро имахме случай, при който колеги обезвредиха гнездо, което осите си бяха направили в климатика на детски център. Влизали вътре през тръбите му", разказа служителка на фирма "Паст Кеър" в София, която се бори с всякакви вредители.

Ухапването от жилещите насекоми е изключително болезнено, а в някои от случаите то може да бъде и смъртоносно. Хората, които страдат от алергия към отровата на тези видове насекоми, трябва да са постоянно нащрек през летните месеци.


При ухапване от оса алергичният може да получи оток по шията, езика или лицето, това да доведе до шок, а ако пострадалият е на отдалечено от медицинска помощ място, ухапването може да е смъртоносно. Засега такива случаи у нас няма, но все по-често се случва ухапани да бъдат хоспитализирани заради понижено кръвно налягане и колапс.
"Лошото е, че няма превенция. Хората, които знаят, че имат такъв тип алергия, трябва задължително да използват репеленти и при ужилване веднага да потърсят лекарска помощ. Хубаво е и да приемат някакъв антиалергичен медикамент, антихистаминов препарат например, и при подуване или изпадане в шок незабавно да бъдат откарани до най-близкия медицински център", обясниха от "Пирогов".


В Смолян обстановката направо е критична. Ужилените, потърсили медицинска помощ, и оплакалите се от гнезда на оси и стършели в домовете си там са най-много.
"Имаме най-малко по два такива случая на ден. Не мога да кажа за точна статистика спрямо други години, но определено тази година има много оси", каза главен инспектор към МВР Ц Смолян, Сийка Забилева.

"На ден служителите премахват най-малко по две гнезда в частни домове. В края на учебната година имахме такъв случай с павилион за детски закуски на Второ основно училище. Преди началото на учебната година ще се направи оглед в училищата и ако има открити гнезда на оси, задължително ще бъдат обезвредени", поясни още инспектор Забилева. 

Реклама

Чесън и амоняк помагат

Ужилването от пчела е много по-болезнено от това на осата. За сметка на това обаче една оса може да ужили няколко пъти, докато не избягаш от нея или не я убиеш. Обикновено нападат, когато се чувстват застрашени.

Пчелата може да те нападне и без причина. Тя хапе само веднъж и след това умира, защото жилото заедно с малка част от тялото й остават в тялото на пострадалия. Жилото трябва веднага да се извади, понеже непосредствено до него има торбичка с отрова. При отстраняването му много трябва да се внимава тя да не се спука и така отровата да проникне в организма на ухапания. Дори и това да се случи, пострадалият не е застрашен освен ако не е алергичен към отровата.

Освен натриване на болното място с чесън в такива случаи помага и амоняк, който се купува от аптеката. Има и други препарати, които са комбинирани - против ужилвания от всякакъв вид насекоми. Правят се най-често от фирми за детска козметика.
За щастие осите и пчелите не пренасят зарази.

Отровата на стършела
като на пепелянка

Стършелите жилят, като правят рана, в която впръскват отровата си. Тя съдържа специфични токсини, които при чувствителност могат да увредят нервната система и сърцето. Отровата на стършелите може да бъде по-опасна дори от тази на пепелянките.
Специалистите съветват да не се убиват. При опасност те имат способността да задействат цялото си семейство чрез специфична феромонна аларма. Ако все пак по невнимание убиете стършел, трябва внимателно да почистите всичко, което е било в контакт с насекомото.


Трябва да се внимава с козметичните ароматизирани кремове, както и с парфюмите. Понякога стършелите ги усещат като фалшив феромон и организират атака.

Реклама
Реклама
Реклама