Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2363151 www.bgdnes.bg

Китайската традиционна медицина за здравето през есента

Есен е, време за събиране на реколтата и подготовка за зимата. Въпреки че времето все още е топло, температурите постепенно се понижават и летните жеги отстъпват място на есенната прохлада.

Според традиционния земеделски календар на китайците, есента започва между 7 и 9 август. Това е началото на сезона Лициу (立秋) или „Начало на есента”. В Китай приемат есента като благоприятен сезон, не само защото ни спасява от летните жеги, но защото ни дарява с реколта, която е главната цел на всички селскостопански дейности.

Реклама

Есента е период на „оттегляне”. Тогава започват да духат есенните ветрове, листата на дърветата пожълтяват и падат, есенните плодове узряват, а „десетте хиляди неща” преминават от състояние на кипяща жизненост към „почивка” и всичко в природата постепенно утихва.

 

Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

 

Човекът е част от природата и ако иска да е здрав, трябва да живее в хармония с нея и да следва биологичните ритми. Според теорията на традиционната китайска медицина (ТКМ) ключът към здравето е именно в единството и хармонията между човека и природата. Като система тя се е оформяла в продължение на хилядолетия и се базира на природните закони за взаимодействието между енергиите Ин и Ян, петте първоелемента (огън, метал, земя, вода и дърво) и т.н.


 

Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

 

Есента според ТКМ се отнася към елемента Метал, движението навътре, белите дробове, дебелото черво, кожата и носа. През този сезон енергията Ян, която достига апогея си през лятото, постепенно отстъпва място на Ин енергията, която ще достигне пика си през зимата. Затова през есента е важно да се погрижим за Ин енергията.

Реклама

Характерно за този сезон е недостигът на влага и поради тази причина вероятността патогенният фактор сухота да навреди на здравето ни е най-голяма. Под негово въздействие настъпват нарушения в секрецията на течностите в организма, в резултат на което пресъхва устата, носа, гърлото, усещаме силна жажда, кожата също изсъхва, а косата загубва блясъка си.

 

Сухотата

 

Според ТКМ патогенният фактор сухота е една от петте „вредни” енергии, които прониквайки отвън, нарушават баланса в организма. В тялото той навлиза обикновено през устата и носа и вреди на белите дробове. Синдромите, предизвикани от патогенна сухота, според ТКМ възникват, когато са изтощени течностите в тялото, което води до недостатъчно овлажняване на органите, тъканите и отворите.

За да набавим достатъчно влага на организма си, първото нещо, което ни идва на ум, е да пием повече вода. И това наистина би трябвало да помогне, но може да се окаже и недостатъчно.

Древните китайски лекари съветвали през деня да се пие леко подсолена вода, защото тя не се отделя      толкова бързо от организма. А вечер към водата да се добавя мед. Според китайските лекари това е най-добрият начин да се овлажни организма. Освен това по този начин ще забавим стареенето и ще предотвратим появата на запек, който също е свързан със сухотата.

Известен е фактът, че медът съдържа полезни за организма вещества и укрепва силите. Той действа положително на ума, подобрява сърдечната дейности и удължава живота. В трактата „Бънцао гънму” („Основи на фармакопедията”) се казва, че медът понижава горещината, влияе благоприятно на далака, изчиства токсините, овлажнява и има болкоуспокояващо действие. Консумацията на мед през есента овлажнява и подсилва белите дробове, на които трябва да обърнем по-специално внимание през този сезон.

 Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

Белите дробове

 

В ТКМ понятието „орган” се различава съществено от това в западната медицина. За разлика от академичната медицина, където то се свързва предимно с анатомията, в китайската на него се гледа по-скоро като на една цялостна функционална система.

Основна задача на белите дробове в организма ни е да управляват дишането и жизнената енергия Ци, да разпространяват течностите. Белите дробове са мястото, където протича обмена между външната и вътрешна жизнена енергия Ци, осъществява се обновяването на „стария" въздух с „нов". Заедно с дебелото черво те са във взаимодействие с кожата и си влияят взаимно, т.е. различните въздействия и наранявания по кожата непременно ще се отразят на функцията на белите дробове и червата и обратно. Например, една от причините за появата на акне е нередовната и неправилна дефекация, а бронхиалната астма може бъде предизвикана от лечение със средства за външно прилагане при кожен обрив върху гръдния кош.


Друга функция на белите дробове е да произвеждат защитна енергия, която протича по външната повърхност на кожата. Когато енергията на белите дробове е прекалено слаба, кожата няма достатъчно предпазни сили и затова е много лесно да се разболеем от простудни заболявания например. Белите дробове са свързани и с носа. Посредством него получаваме енергия от въздуха и възобновяваме силите си.

Емоцията, с която се свързват белите дробове, е тъгата, а през есента слънчевата светлина е по-малко, по-често валят дъждове и това се отразява на настроението. Ето защо през този сезон се засилват депресивните състояния. За да не се поддавате на отчаянието и унинието, не пропускайте последните топли слънчеви дни и прекарвайте повече време на открито сред природата. Това ще изгони тъгата и ще ви зареди с добро настроение. Разходката сред пожълтелите и почервенели листа е прекрасна ободряваща терапия. Китайците имат традиция през есента да ходят в парковете и да се любуват на червените листа.

 

Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

 

Сънят е един от начините да помогнем на организма да се запаси с енергия. През есента дните постепенно намаляват и за да сме в хармония с природните ритми е желателно да си лягаме по-рано. Допълнителните часове сън ще ни помогнат да „съхраним и подмладим духа” и да постигнем душевно спокойствие.

 

Храненето през есента

 

Храната в традиционната китайска медицина

 

Около 400 г. пр. Хр. Хипократ е казал: „Нека храната бъде ваше лекарство и лекарството ваша храна.” В традиционната китайска медицина (ТКМ) науката за храненето стои наравно с билколечението, акупунктурата, акупресурата, лечебната гимнастика и т.н. и се счита за едно от най-важните профилактични средства. В китайското общество се отделя важно място на храненето и първия въпрос, който си задават китайците, когато се срещнат е „Яде ли?”. Според ТКМ за здравето е важен не само видът на храната, но и енергията, която притежава. Лечебното хранене е пример за практическото приложение на познанията за жизнената енергия Ци.

Билколечението и лечебното хранене в Китай са тясно свързани. В китайската кухня много от подправките, които се използват, всъщност са и билки. Например в пилешката супа се добавя корен байджъ (白芷), защото той има свойството да подхранва кръвта. Като се добави и подсилващото организма действие на пилешкия бульон, се получава превъзходно лекарство.

Китайската система за здравословно хранене е много гъвкава и нейните принципи могат да се приложат във всяка култура.

Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

Какво да ядем през есента, за да сме здрави?

 

Природата-майка се грижи за нас и през есента ни дарява с най-различни плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество вода, витамини и минерали, които помагат на организма да съхрани нормалната секреция на слузестата обвивка на дихателните пътища, облекчават болките в гърлото, овлажняват устните, отстраняват голяма част от проблемите, предизвикани от патогенната сухота.

През есента е противопоказно да се консумират продукти, които имат свойството да загряват, а сред тях са например джинджифилът, лютият червен пипер. Най-добре е да изберете комбинация от храни с кисел и сладък вкус, защото енергията Ин се подхранва най-добре от тези два вкуса. Сред тях са киселите плодове, оризът, сусамът и млечните продукти.

 

Един от ценните плодове на есента е глогът. Той стимулира секрецията на различните храносмилателни ферменти в стомаха и червата, възпрепятства натрупването на мазнини, подобрява кръвообращението, забавя процесите на стареене. Но при хроничен гастрит, язва на стомаха, камъни в жлъчката и прекаран хепатит консумацията на глог е противопоказна.

 

Гроздето подпомага образуването на течности, утолява жаждата, подобрява апетита, подпомага храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта, заздравява сърцето, подпомага отделянето на течностите. Но не бива да забравяме, че на ден не трябва да приемаме повече от половин килограм грозде, за да не охладим прекалено много организма.

През есента зреят ябълките и нарът. Нарът има свойството да събира и стяга, а ябълките подпомагат образуването на течностите, овлажняват белите дробове, отстраняват безпокойството, подобряват апетита.

Освен овлажняващото и охлаждащо действие, печурките имат още едно полезно свойство. Те ускоряват храносмилането, отстраняват патогенния огън, хармонизират потока на енергията Ци и успокояват ума. Според китайците печурките са лекарство, което удължава живота.

Други подходящи храни за есента са: червеното цвекло, бананите, патешкото месо, ечемикът, грахът, яйцата, сиренето, бобът, телешкото и свинското месо, доматите, динята и всички плодове и зеленчуци, които зреят по това време на нашите географски ширини.

За да не допуснете организма да се обезводни през есента и да подсилите белите дробове и бъбреците, е добре да добавите в менюто си сусамови семена, мед, прясно мляко. Тъй като при хората на средна и напреднала възраст храносмилателните функции на организма постепенно отслабват, се препоръчва на закуска и вечеря да консумират каши. Те се приготвят лесно и бързо. У нас е прието с каши да храним предимно децата, но за китайците те са неделима част от менюто и на възрастните. Ето няколко рецепти подходящо за есента, с продукти, които може лесно да откриете и у нас:

 

1.    Каша от моркови

Продукти: 350 гр. моркови, 100 гр. ориз.

Начин на приготвяне: Обелете морковите и ги настържете. Измийте ориза. Сложете вода в тенджерата и добавете продуктите. Варете на средно силен огън до готовност. Преди да свалите кашата от котлона, по желание може да добавите захар или сол.

Тази каша подобрява храносмилането и подсилва далака. Освен това каротинът, който се съдържа в морковите, действа благоприятно на кожата като я овлажнява и помага при сухи очи.

 

2.    Каша от орехи

Продукти: 20 гр. изчистени орехи, 100 гр. ориз.

Начин на приготвяне: Измийте орехите и ориза и ги сложете в тенджера. Добавете вода и варете на слаб огън. Преди да свалите кашата от котлона, по желание може да добавите захар.

Честата консумация на тази каша подсилва функцията на бъбреците, забавя стареенето и е добра за профилактика на импотентност.

 

3.  Каша от тиква

Продукти: 30 гр. тиква, 50 гр. ориз.

Начин на приготвяне: Нарежете тиквата на малки кубчета. Накиснете ориза. Сложете вода в тенджера и я оставете да заври на котлона. Добавете ориза. Варете около 15 минути на слаб огън. Добавете тиквата и варете още 10 минути. Тиквата по принцип придава сладък вкус на кашата, но ако не ви е достатъчно сладка, преди да свалите може да добавите захар.

Кашата от тиква овлажнява организма и е една от най-подходящите за есента. Според традиционната китайска медицина честата й консумация тонизира далака и подхранва жизнената енергия Ци, изчиства токсините и излишната топлина от организма, успокоява пристъпите на астма, помага при отоци, подобрява секрецията на течностите, подсилва Ин енергията, действа благоприятно на храносмилането.   

 

Текстът е от първия брой на списание  "Обектив Китай", подготвен от журналистите от българската редакция на "Радио Китай за чужбина".

Купи си печатно или електронно списание "Обектив Китай" за 2 лв от MediaMall

Реклама
Реклама
Реклама