Готвят Пламен Моллов за шеф на Агенцията по храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще има нов изпълнителен директор до дни. Пловдивчанинът проф. Пламен Моллов ще поеме поста от д-р Венцеслава Тасева.
Тя оглави временно дирекцията през април тази година след оставката на д-р Йордан Войнов. Той напусна агенцията след скандала с дезинфекцията по българо-турската граница, добил популярност като "златния гьол".
Очаква се всеки момент премиерът Пламен Орешарски да подпише заповедта за назначаването на проф. Моллов.
Проф. Моллов обясни, че след това ще депозира молба за напускане като председател на Националната лозаро-винарска камара, която ръководи от 2007 г. Кой ще поеме щафетата след него, ще стане ясно след решение на общото събрание на камарата.
Пламен Моллов е професор по управление на качеството и безопасността на храните. Над 20 години обучава студенти по технология на преработката на плодове и зеленчуци в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Създател е на учебната дисциплина "Управление на качеството и безопасността на храните", а в момента е ръководител на катедра "Консервиране и хладилна технология".
Проф. Пламен Моллов е специализирал в Института по физикохимия към БАН, в Изследователския институт Гайзенхайм, в университетите Гент - Белгия, Вагенинген - Холандия, Бърнемут и Гримсби - Англия.
Бил е народен представител от НДСВ в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Признава, че политиката му е дала много, но и много му е взела. Все още пази в тайна какви ще са първите му стъпки като директор на БАБХ. Той е на мнение, че има изместване на акцента на БАБХ от безопасността към качеството. Акцентът трябва да е преди всичко върху безопасността на храните.
Необходимо е да се преосмислят и системите за управление на качеството във фирмите, производители и доставчици на храни в страната, заяви наскоро проф. Моллов и поясни, че в много от случаите сегашните системи за самоконтрол са системи само на книга, а не действат реално.
Това не е добре от гледна точка на гаранциите, които производителите дават, защото по закон те носят отговорност, но дали могат наистина да гарантират, това е друг въпрос. Всъщност основната роля на Агенцията по храните е да гарантира, че системите са действащи и работят, а те с този въпрос май не се занимават достатъчно, а залагат на стандарти и качеството на храните, смята Моллов.