Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4127822 www.bgdnes.bg

ДАНС погна кумеца на Маргините

ДАНС е започнала разследване срещу политик, близък до бившите босове на СИК Красимир и Николай Маринови - Маргините, научи "България Днес". От няколко седмици спецагентите проверяват скандалния избор на бизнесмена Георги Цанков за председател на общинския съвет в община Родопи. Известният като Жоро Фантастика се прочу около скандалната поръчка за доставка на 100 тона боб с червеи като помощ за бедни през 2012 г. Покрай разплитането на аферата лъсна и фактът, че един от братя Маргини е бил негов кум.
В аферата са забъркани ченгета, прокурори и членове на Районната избирателна комисия в Пловдив-област, разкриват спецченгета. Подозренията срещу тях са, че са покривали сигнали срещу Георги Цанков. Благодарение на това кумецът на Маргините продължава да гради политическа кариера.

Бездействието на ченгета и магистрати лъсва след избора на Жоро Фантастика за шеф на общинския съвет в община Родопи на 20 февруари т.г. След инфарктно заседание и куп нарушения за него гласуват 16 от общо 30 съветници. Изборът на Цанков моментално е оспорен от противниците му. В жалбите си до избирателната комисия и прокуратурата те посочват, че бизнесменът дори не е общински съветник според две съдебни решения. Последното е от март 2013 г. Тогава Върховният административен съд отстранява Цанков от общинския съвет заради системни отсъствия от заседанията. В мотивите си магистратите посочват, че през 2012 г. кумецът на Маргините не е присъствал на 18 от общо 19 заседания на постоянната комисия по общинска собственост. По закон това е достатъчно основание за прекратяване на пълномощията му. Решението на съда е изпратено до Районната избирателна комисия, която трябва да отстрани Цанков. От РИК обаче така и не взимат решение по случая с мотив, че липсва кворум, обясняват запознати. Така кумецът на Маргините запазва мястото си и впоследствие става шеф на общинския съвет. След скандалния избор от общината пращат сигнали по случая до полиция и прокуратура. Реакция така и не последвала, разкриват хора от община Родопи. Раздвижване по случая има едва от няколко седмици, когато с аферата се заема ДАНС. В началото агентите активно започват разпити и изискват документи. След първоначалния ентусиазъм обаче нещата кротко затихват.

 

Бомба за противника

Сигналите срещу кумеца на Маргините провокират и ответна реакция, убедени са в община Родопи. Така противниците на Георги Цанков си обясняват атаката срещу пловдивската топадвокатка Евелина Божикова. Според запознати юристката е сред хората, занимавали се с делата за отстраняването на Жоро Фантастика. В края на март адвокат Божикова се размина на косъм с бомбен атентат. Неизвестни бандити заложиха адска машина под колата й, паркирана в центъра на Пловдив. За щастие до взрив не се стига, след като минувачи забелязват съмнителен бял пакет със стърчащи жици под автомобила. Пристигналите на място ченгета веднага отцепиха района. Впоследствие екип сапьори обезвреди адската машина, в която по информация на МВР е имало две пресовки с общо 800 грама тротил.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама