Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4261364 www.bgdnes.bg

Нашите плодовеотиват за ракия

Галена ЧАРИЙСКА

Заради руското ембарго и безценицата на чужда продукция по нашите пазари хубавите български плодове се изхвърлят или директно отиват в казаните за домашна ракия, научи "България Днес".


"Няма да си даваме плодовете на безценица. Цената на плодовете се срина от 30 до 80 ст. за килограм. По-добре е да ги сварим на ракия или да ги затворим в буркани. И цената на захарта тази година е по-ниска, така че ракията излиза на сметка", обясниха пред вестника родни производители.

Реклама


След налагането на руското ембарго българският производител се сблъска с конкуренция от цяла Европа. Земеделската продукция на Стария континент, която няма да бъде реализирана на руския пазар, ще остане в рамките на Европейския съюз.
"Положението е трагично! Вече няма да ядем български плод и зеленчук. Всичко е внос - от Гърция, Полша, Германия, Холандия", казаха пред "България Днес" от тържище в столичния квартал "Дружба 1".


Част от плодовете ни отиват за сокове на нищожни цени, друга част се изхвърля, а трета отива в казаните за ракия. Експерти от бранша се притесняват за следващата година - ако не бъде отменено ембаргото в Русия, отново цялото производство от по-топлите страни, като Гърция и Турция например, ще залива нашите пазари, понеже плодовете там зреят по-рано.


"Всички останали европейски страни, които внасят у нас, имат сериозни субсидии за селско стопанство и могат да си позволят да продават продукцията си на по-ниски цени. А нашите производители, след като ги заляха дъждовете и толкова пъти се наложи да обработват земята, предпочитат да изхвърлят стоката, отколкото да ни я докарат. Първо - заради средствата, които ще отделят за транспорт и наема, който ще ни платят, защото техните плодове и зеленчуци ще стоят при нас със седмици. Никой няма да ги купи заради по-високата цена", допълниха още от тържището в кв. "Дружба 1".
Специалисти обаче предупреждават, че дори и най-изпипаната домашна ракия крие сериозен риск за здравето. Причината за това е крайният етап на дестилацията. Според експертите няма достатъчно надежден казан, който да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнопатологично и нервнотоксично действие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама