Оцетът менте трови туршиите

Фалшив и опасен оцет заля отново магазините, въпреки че бяха наложени промени в законодателството.
Промени в Закона за виното и спиртните напитки от 6 месеца ясно разграничават натуралния винен оцет от подправката, за която се използва опасната синтетична оцетна киселина Е260. Тя се прави от петролни източници или от карбониране на метанол чрез химична реакция и дестилация на дървесина и трябва да се продава не като оцет, а като кисел продукт.
Според закона оцет може да се произвежда единствено по натурален път от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Всяка друга разновидност, получена от синтетична киселина, не трябва да има на етикета „оцет“, а да пише кисела подправка, синтетичен овкусител и пр. Въпреки промените обаче в сезона на туршиите фалшив оцет отново заля търговската мрежа.
От деня на публикацията на закона в Държавен вестник - 21 март, до сега фалшивият оцет се предлага по магазините. В по-малките вериги за хранителни магазини и в бакалиите масово се продава синтетична оцетна киселина, представена на етикета като „Оцет“, което си е чиста измама.
Проверка показва, че в няколко магазина има продукт на фабриката в пловдивското село Мало Конаре на ЕТ „РА-Пидакев". Етикетът гласи "оцет", но в ситния шрифт се вижда, че всъщност в него се съдържат оцетна киселина Е260, оцветител карамел Е150, което няма нищо общо с натуралния продукт, получен след ферментация на грозде или плодове.
Менте производители на оцет разчитат на два основни фактора. Единият е, че се разчита на незнанието на хората, че петролни деривати и синтетична оцетна киселина, обозначена с Е260, са опасни за здравето. В повечето случаи те дори са причина за разваляне на зимнината. Вторият е фактът, че менте оцетът е неимоверно евтин - продава се само по 40-60 стотинки.