Рак дебне в саламите

Саламите се оказаха един от най-коварните хранителни продукти, показа проверка на "България Днес" из магазините. Колбасът най-често съдържа консерванта натриев нитрит, или още изписван като E250. Той може да доведе до образуването на ракови клетки в организма ни, както твърди изследване на БАН, публикувано само преди седмица.
Е-тата първоначално попадат в стомашно-чревния тракт. След като вече стигнат в него, е възможна поява на различни реакции като гадене и неразположение. Но основната опасност се корени във факта, че предизвиквайки леки възпалителни процеси, тези вещества заедно с други фактори могат да доведат до онкологични заболявания.
Опасните Е-та се съдържат в месните и рибните продукти, колбасите, консервите, оцветените сладкиши, плодовите сокове, десертите и дори в кафето.
Учените от Българска академия на науките досега имат резултати за 14 Е-та, като 6 от тях са най-добре проучени. Едно от тях се оказва и Е250. Специалистите са удостоверили, че 6-те оцветители и консерванти най-често увреждат ДНК-то ни.
Според екипа, провел проучването, когато има мутации, клетката загива. Ако контролът бъде изпуснат, клетката може да се превърне в ракова. Експертите са категорични, че изследването им не трябва да предизвиква паника. Те не могат стопроцентово да гарантират, че високата концентрация на консерванти и оцветители може да предизвика рак.
Уловката, която откри екипът ни обаче, е, че много често етикетите на продуктите са подвеждащи. Причината е, че търговците се научиха, че доста хора вече пазаруват, като гледат етикетите, и то с пищов под ръка, или, иначе казано, карти, на които пише кое Е е опасно. Затова и напоследък етикетите са тотално неразбираеми, като пишат пълното наименование на веществото, вместо какво Е е.
Кое какво е
Е250 (натриев нитрит) - консервант в месните продукти
Е132 (индиготин) - оцветител със син цвят, съдържа се в пюрета, конфитюри и дъвки
Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони и сосове
Е147 (фаст грийн) - оцветител в плодови сокове и десерти
кофеин (като добавка) - съдържа се в чая, кафето и млечния шоколад
4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията