Токсиколози и технолози твърдят: Домашната ракия е отровна

"Домашната ракия е опасна и вредна", твърдят лекари токсиколози и учени. Те са категорични, че огнената течност, която сами си приготвяме, може сериозно да навреди на здравето. През есента е бумът от отравяния с домашна ракия и особено от ментета с неясен гаражен произход, които се продават по кооперативните пазари, отчитат докторите. "Повечето инциденти са от незнание, но често завършват със смърт. Мнозина сме спасявали, но лечението е много продължително, изключително трудоемко и скъпо - минимум 100 000 лв. за пациент. За съжаление дори пациентът да оживее, пораженията в очите и черния дроб най-често водят до слепота и цироза", обяснява токсикологът във ВМА д-р Борислав Петров.
Но не е само метанолът. В ракията има над 100 съединения, а в домашната съотношението между алкохолите е в полза на опасните, тъй като селските казани не отделят т.нар. висши алкохоли, които са вредни. Затова от някои ракии се умира и от 20-50 мл. Тъкмо коктейлът от метанол, цианидна киселина и висшите алкохоли в домашната ракия може да доведе до смърт, обяснява проф. Марин Маринов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Според него при домашното изваряване на ракия се шири погрешна технология на производство, която води до концентрация на токсични съединения. И причината е, че с дестилацията - един много тънък процес, се залавят незнаещи и непросветени. Проф. Маринов смята втората преварка при домашната ракия за задължителна, за да се изпарят летливите алкохоли, които съдържат най-много метанол и цианидна киселина.
Стопаните допускат две основни грешки при домашното изваряване. Първата е в качеството на суровината, а втората - в метода на варене, категорични са технолози от Университета за хранителни технологии в Пловдив. Основно за ракията от селския казан се слагат слагат всякакви плодове, развалени компоти, мухлясали сладка и какво ли не, което е много опасно.
В същото време домашните казани не могат да направят отделянето на вредните висши алкохоли. Контролът на ферментацията също е важен, а на село няма условия той да се прави, обясняват технолозите. И те, и токсиколози съветват да не се взема ракия с неизвестен производител, каквато се предлага по пазарите на страната.
Галя Михайлова, шеф на лабораторията за изследване на спиртни напитки: Казанът е опасен
- Г-жо Михайлова, крие ли риск изваряването на домашна ракия?
- Мнозина смятат, че като е домашно производство, то е по-добро. Но грешат, защото технологията на изваряване там е доста примитивна. Все по-често в последните години частни производители носят проби за изследване на ракиите си. Но те се интересуват предимно дали е в нормите вредният метилов алкохол. Разясняваме, че има и други вредни съставки, които трябва да се изследват, особено ако ще събират да черпят по-голям кръг от хора на сватби, кръщенета и др.
- Какви други отрови съдържа домашната ракия?
- Наред с метанола на всяка цена трябва да се изследват естерите, алдехидите, циановодородната киселина, тежки метали и опасните висши алкохоли. Особено опасна е и циановодородната киселина, която се среща най-често при плодовите ракии, които се изваряват с костилките. Самите казани също носят риск.