Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4460848 www.bgdnes.bg

Златна рибка за Никулден

Галена ЧАРИЙСКА

Златна рибка вместо шаран ще ядат тази година на Никулден във Варна. Екзотичният екземпляр е изключително рядък, има го само на един щанд на Голямата рибна борса в морската столица. Цената й е повече от достъпна - 3 лв. за килограм. "Изпълнява желания и за това не я продавам", обясняват търговци, които пазят в тайна произхода на актуалната риба.

"Това е 100-процентов ГМО шаран, чиято окраска е получена по изкуствен начин. И на тази ниска цена няма какво друго да е освен ГМО хибрид", коментираха пред "България Днес" експерти в бранша с търговията на риба по Никулден.
Столичани няма да имат късмета да опитат от екзотичната риба, тъй като по рибните борси и магазини в София не бяха чували за подобно "чудовище".

Реклама

"Нямаме златни рибки, но за сметка на това от време на време при нас идва по някоя златна пъстърва. Не я бъркайте със сьомговата, двете са съвсем различни. Златната прилича досущ на златна рибка, а цената й не е по-висока от тази на обикновената пъстърва. Факт е, че е много рядка и получаваме единични бройки", коментираха пред вестника от рибен магазин в столицата.

За традиционалистите, които ще си купят шаран за празника на св. Никола, няма да има изненади. Цената си остава същата, както и през миналата година - от 6 до 6,50 лв. за кг. Белият амур също ще се "харчи" и на тазгодишния 6 декември. Цената му е с няколко стотинки по-ниска от тази на шарана - около 6,20 лв. за кило. Жив сом върви по 12 лв. килото, а "негово височество" калканът е между 25-35 лева. Прясно филе от толстолоб струва 8 лв. за кг, пресният кефал е по 5-6 лв., а пресният чернокоп - 10 лв. за килограм. Родната кая струва 4,50 лв., но клиентите вземат латвийска, която е много по-едра, но и по-скъпа.

"Купувайте цяла риба, а не филета. Така е много по-лесно да се прецени доколко е прясна, освен това е и по-евтина", съветват от екологичната организация. Специалисти обясняват, че най-важният показател, по който можем да познаем дали рибата е застояла, е това дали тя има миризма. Прясната риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море. Освен това кожата й трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи.

Едни от най-разпространените начини за проверка са очите - те трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете - розови или червени, но никога обезцветени или лепкави.

Телефонът, на който потребителите могат да подават всякакви сигнали за нередности, е 070012299.

Реклама
Реклама
Реклама