500 000 ETHNO-сиасти възродиха първата хижа на Рилските езера

Една десета от стойността
на модерните вина на
“Винпром Карнобат” отива в
подкрепа на българската природа
Bинпром Карнобат” даде от плодородните си земи в с. Огнен на група млади ентусиасти да засадят лозя. Няколко години по-късно виното им ETHNO става мерило за стил, самобитност и финес. Днес те наричат себе си ETHNO-сиасти, а последователите им вече са половин милион. Обединява ги любовта и грижата към природата на България и... виното от карнобатските лозя. Ето и цялата приказка такава, каквато те ни я разказаха...
Половин милион българи си подадоха ръка за инициативата “Повярвай в България”, за да превърнат първата хижа на Рилските езера в по-гостоприемно кътче за туризъм. Сякаш се повтаря началото, когато в далечната 1921 г. “Скакавица” е построена с доброволния труд и средства на природолюбители. Днес с подкрепата на екипа, създаващ вината ETHNO, там бе прокарано липсващото от години електричество. Това стана възможно, след като създателите на модерния бранд дариха за каузата една десета от стойността на всяка продадена бутилка. Така те дават началото на мащабния ремонт. Умножаването на фенклуба от ETHNO-сиасти идва като отплата към екипа, който отглежда лозята си с грижа за околната среда. И закономерно прибира отлично грозде, от което създава вълнуващи сетивата вина. Неслучайно вече трета година ETHNO поднася на ценителите невероятни съчетания на самобитни български със световноизвестни сортове.
Качеството в ETHNO
е постигнато изцяло
с природни способи, което ги прави любими на практикуващите осъзнат и здравословен живот.
Младите винари вярват, че заедно можем да възродим най-обичаните туристически обекти у нас. Примера им последваха още близо 500 хиляди българи, които знаят, че избирайки ETHNO, подпомагат опазването на българската природа, култура и архитектура. Лице и глас на кампанията безвъзмездно стана Калин Вельов, който заедно с колежката си Вики от “Мастило” е последовател на природния живот.
Любопитно е, че всеки един от групата на ETHNO-сиастите е развивал винарския си талант извън пределите на страната. Тук ги връща вярата, че светът ще оцени България само ако българите сами се потрудим за успеха си.
Съмишленик
откриват в лицето на
“Винпром Карнобат”
Един от водещите родни винопроизводители не само им се доверява, но дори им предоставя част от плодородните си земи в с. Огнен. Там сплотеният екип засажда лозя и развихря въображението си. Резултатите не закъсняват и няколко години по-късно ETHNO уверено диктува винената мода в България. Според енолози на екипа изключителните вкусове и аромати се дължат основно на тероара в карнобатските лозя, който е отличен за засаждане както на местните сортове “Мавруд”, “Рубин”, “Димят” и “Мискет”, така и на “Совиньон Блан”, “Мускат”, “Каберне совиньон”.
За себе си ETHNO-сиастите казват така: “Чувстваме се част от света, но обичаме пленяващата природа на България. Ако ценим родината си, светът ще оцени и нас. Вдъхновени от тази идея, създадохме ETHNO”.
Вината им са
съвременни и
модерни, направени
по последните
енологични тенденции Създадени за хора, за които виното е част от всекидневието - не само на трапезата, но и на партита и излети сред природата. В ETHNO българите видяха, че вкусът и стилът могат да бъдат на достъпна цена. Фурорът, който това вино предизвика на пазара, показа, че мисията на ETHNO-сиастите е успешна.
Какво представляват вината ETHNO:
Каберне совиньон и Мавруд -
перфектната червена комбинация
Ароматът на това кюве е доминиран от черни горски плодове, касис, къпина, с акценти на карамел.
Двата сорта са страхотна комбина заедно - кабернето внася копринена мекота, докато маврудът - първична сила и приятна пиперливост, която препраща към екзотиката. В купаж кабернето и маврудът изваждат на показ най-добрата си същност.
Цвят: Наситено-рубинен.
Аромат: Доминиран от черни горски плодове, касис и къпина, съчетани с акценти на карамел.
Вкус: Плътен, но заоблен, с усещане за неповторима сочност, мека свежест и гладки танини.
Комбинирайте с: Истински другар ще бъде на паста с телешко месо, барбекю, задушени червени меса, шоколадови десерти с малини или твърди и меки сирена.
Препоръчваме: С музика на макс и голямо парти с приятели.
Награди: Бронзов медал от INTERNATIONAL WINE CHALLANGE 2013
Сира и Рубин - интригуващо и неустоимо
“ETHNO Сира и Рубин” притежава изразено плодов аромат с нюанси на черна череша и горски плодове, приятно комбинирани с акценти на черен шоколад. Когато "Сира" се "запознае" с "Рубин", това е повече от приятелска среща. Сирата дава изразена пикантност, топлина и кадифеност, рубинът от своя страна - сочност, сладост, плътен вкус, пълен с виолетки, чийто финал е пикантен. Това вино е за ценители, независимо дали е отлежало, или не.
Цвят: Наситено-рубинен.
Аромат: Плодов с нюанси на черна череша и горски плодове с акценти на черен шоколад.
Вкус: Добра структура, меки танини и усещане за зрял плод на финала.
Комбинирайте с: Предястия с бекон и сирене, хляб с ароматни подправки, лазаня, червени меса с винен сос, чийзкейк със синьо сирене и орехи.
Препоръчваме: Вземете го на пътуване до някоя хижа, и го отворете, когато навън завали снегът...
Мерло - меко като кадифе
Ако искате вино, което да изпиете на един дъх, това е "ETHNO Мерло". То е пивко, дава мекота и сочност и може да се пие на един дъх. Създадено от плодородните Карнобатски лозя, това вино разгръща най-добрите характеристики на аристократичния сорт “Мерло”
Цвят: Пурпурен, с гранатови оттенъци.
Аромат: Доминиран от черни череши, синя слива, съчетаващи се с дискретни нюанси на ванилия.
Вкус: Хармоничен и балансиран вкус със зрели танини и приятна топлина на финала.
Комбинирайте с: Предястия с печено сирене и млени меса, риба тон с доматена салца, дивеч или какаови десерти.
Препоръчваме го: За теб и някой специален до теб в уютна нощ пред телевизора.