Вносните пуйки - пълни с хормони

Галена ЧАРИЙСКА
Ако не искате да си купите пуйка, замразена преди няколко Коледи и натъпкана с хормони, хващате последния момент да се сдобиете с качествена и вкусна българска птица.
Родните птицевъди се оплакват, че не могат да смогнат на голямото търсене през последните няколко години, когато традицията на коледната трапеза да слагаме пълнена пуйка навлезе у нас директно от Щатите. Причината е, че само на три места в страната се отглеждат промишлено пуйки, и затова мисията да се намери едра птица, отгледана в България, се оказва почти невъзможна.
"Свободен пазар при нас почти няма да има. Всичките ни птици са ангажирани предварително за търговската мрежа. Работим само със заявки. Останали са ни около 1000 бройки, които ще продаваме свободно", обясни пред "България Днес" управителят на най-голямото стопанство у нас за отглеждане на пуйки, което се намира в Стара Загора, д-р Йовчо Йорданов.
Той уточни, че цената за килограм пуешко месо, което е пълно с протеини и много полезно, си остава същата от миналата година - 6,50 лв. "Нашите птици тежат от 5 до 8 килограма, имаме и специални, по-едри - от по 10, 15 и 20, за тези, които държат птицата да е голяма", добави още д-р Йорданов.
От няколко години насам пък е модерно да отидеш на пазара за животни и да си поръчаш да заколят пуйката пред очите ти. Живи пуйки може да се намерят по пазарите за животни в големите градове на страната. Около 50 лв., или половин стотачка, върви едната. От производители пък може да се намерят по 25 лв. за женска и 35 лв. за мъжка птица.
Заради недостига на българско качество и тази година големите търговски вериги ще бъдат заляти от вносни замразени птици. Основно пуйките се появяват на нашия пазар от Бразилия, Франция, Унгария и САЩ. Разликата им с нашите е осезаема. Българските пилета са по-едри и значително по-пресни. Специалисти по храните предупреждават, че голяма част от натъпканите в найлони вносни замразени птици са инжектирани с различни химикали, за да придобият търговски вид. Отделен е въпросът, че не са пресни, а замразени преди години. Пуйчетата, гледани в чуждестранни ферми, отрано се захранвали с мъжки хормони, за да станат едри, и с женски, за да наддават. Погълнати от деца, тези хормони могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.
Размразявайте на стайна температура
За да придобие перфектен вкус за празничната нощ, пуйката трябва да се размразява на стайна температура преди пълненето. За това е необходима поне една нощ. В никакъв случай не я размразявайте, като я напъхате в микровълновата фурна. Не я пълнете и замразена, кожата й ще се накъса, а това ще повлияе на естетическия й вид. По принцип веднага след клането и претеглянето птиците се опаковат и се замразяват шоково при минус 40 градуса.