Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4501361 www.bgdnes.bg

Зверски осакатиха борчета за подпалки

Бисерка БОРИСОВА

На варварска атака от граждани и безхаберие от общински служители е подложена местността Лаго край Самоков.

За това алармираха туристи, посетили осакатената гора. Някои от тях пуснаха снимки във Фейсбук, в които показват докъде е стигнало оскотяването на българина.
Едно от най-категоричните доказателства за осакатяването на природата са снимките на Ирена Тцибарска. На тях се виждат десетки борове, чиято кора най-безмилостно е одрана и изрязана за борина. Борината е най-универсалното средство за подпалки в България, тъй като се запалва лесно и бързо разгаря огъня. Затова жители на Самоковска община - а навярно не само те, режат откъдето сварят по дърветата и свалят кората.

Реклама

В резултат гледката е потресаваща. Величествените борове са като "изкормени", сякаш от тях е рязана "жива плът".

"Болезнена гледка, плод на общинско безхаберие и човешки идиотизъм. Съжалявам за израза, но дори и той е слаб. Нека всеки, който милее и не е безразличен към убийството на природата, да помогне. Белким някой от общината, която се гордее с "Цари мали град" и рекламира как ли не своята "Бяла порта на Рила", да вземе да се погрижи и опази това, което природата безплатно й е подарила!", сподели авторката на тъжните снимки Ирена Тцибарска.

Кората на някои от боровете до такава степен е окастрена, че диаметърът на стеблата им е намалял наполовина и те едва се крепят прави. По думите на Ирена след последния мокър сняг много от тези осакатени дървета са се прекършили. "Въпреки това идиотското кълцане за подпалки не спира", тъжно обобщава Тцибарска. Защитниците на природата се ядосват, че белята се прави не от бедни, а най-вече от заможни хора, които с борина палят камините си. Публична тайна е, че много от хотелите на Боровец също ползват борина. Местните жители, които държат на природата, се ядосват, че общината не предприема нищо от месеци. Имат и предложение: осакатените борчета да бъдат изсечени от общинските власти и борината да се продава на символични цени. А след това районът да бъде залесен и добре пазен. Засега обаче реакция от общината и горските стопанства няма, а зверското осакатяване на борчета продължава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама