Кивито е приятел през зимата

В разгара на грипната епидемия кивито е едно от най-добрите "лекарства" за преборването на проблемния период заради уникалните си свойства.
Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia). То носи името на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Оттам растението е пренесено в Южна Америка и Курилските острови. По-късно е аклиматизирано в Европа, включително и в България.
Кивито се нарича от източните народи „плод на здравето“ поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С.
Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко изброено дотук предполага лечебни качества. Препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.
Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.