Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4563762 www.bgdnes.bg

Пламен Моллов, председател на БАБХ: У нас няма ГМО храни

Кой е той

Проф. д-р Пламен Моллов е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Роден е в Пловдив на 9 септември 1958 г. Възпитаник е на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

Бисерка БОРИСОВА

- Г-н Моллов, въпреки засилените мерки продължаваме да откриваме в храните всевъзможни боклуци. Сред последните случаи са щипка за пране в сирене и презерватив в сладкарска паста. Какво трябва да направим, ако ни се случи подобно нещо?
- За съжаление тези сигнали не са рядкост. Правим всичко по силите си, за да санкционираме недобросъвестните производители и търговци, в случаите, в които сме били сезирани за нередности. Ако потребителите имат съмнение за качеството и безопасността на храните, могат да подадат сигнал в БАБХ. По всички сигнали и жалби - с изключение на анонимните, се извършва проверка от инспектори от съответната областна дирекция по безопасност на храните. Те са длъжни да отговорят с писмо на жалбоподателя, в което трябва да са отразени констатираните несъответствия и предприетите мерки.

Реклама

- Как и къде да си търсим правата, ако открием боклук в храна на български производител?
- Съгласно законодателството отговорност за безопасността на храните се носи от оператора на предприятието, което е произвело храната. В случай че хората имат съмнение за качество и безопасност на дадена храна, е необходимо да подадат сигнал до БАБХ. Проверка по подадения сигнал се извършва приоритетно и в случай че инспекторите от "Контрол на храните" открият несъответствие, се предприемат мерки към нарушителите - производители или търговци, в зависимост от степента на констатираното несъответствие.
Успоредно с това потребителят може да сезира и Комисията за защита на потребителите за случаите, които са от нейните компетенции.

- Каква е процедурата, ако храната е вносна? Кой носи отговорност тогава - производител, вносител, магазин?
- Ако има несъответствия при внос на храни, отговорност носи вносителят. В случай че храните са пуснати на пазара в страната, но са претърпели промени по отношение безопасността им в обект за търговия с храни, отговорност носи собственикът на обекта.

- Как се осъществява контролът над вносните храни?
- В страната се внасят храни, които отговарят на изискванията на Закона за храните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на растенията и нормативните актове по прилагането им. В структурата на агенцията по храните е обособен отдел "Граничен контрол", който осъществява непрекъснат контрол на гранично-пропускателните пунктове, по двадесет и четири часа в денонощието.
При внос на храни от животински произход се извършва проверка на всяка пратка, която се внася в страната. Установява се идентичността на храната и придружаващите документи - сертификати и др. Ако се констатират несъответствия, храните не се допускат на територията на страната.
При внос на храни от неживотински произход се извършва произволна идентификационна проверка, а при необходимост и физическа проверка. Ако храните вече са предложени на пазара и се констатират несъответствия, се нарежда бракуването им.

- При какви случаи продавачите са длъжни да ни възстановят парите? Какво да правим, ако откажат?
- БАБХ извършва контрол на обектите за спазване на законодателството в областта на храните. Финансовите взаимоотношения между търговци и клиенти не са в компетенциите на БАБХ.

- Ако например дете си счупи зъб от щипка в сирене, кой трябва да заплати обезщетение и лечение?
- Отговор на този въпрос не може да дадем, тъй като и това не е от компетенциите на БАБХ.

- Какви са най-фрапиращите случаи, с които сте се сблъсквали?
- При извършване на проверки по официален контрол инспекторите са установявали непълно водене на записите по системите за управление на безопасността на храните, непълна проследяемост на храните, неправилно етикетиране, наличие на храни с изтекъл срок на съхранение или храни без документи за произход и безопасност, продажба на храни в нерегламентирани обекти и др.
За изминалата година в БАБХ бяха получени множество сигнали и жалби от потребители. Те са за наличие на чужди вещества в храните, съмнение относно безопасността на храните, неправилно етикетиране и др.

Реклама

- Кои са най-тежките санкции, наложени до момента?
- В зависимост от степента на констатираното нарушение се предприемат административни и наказателни мерки. Такива са връчване на предписание за отстраняване на констатирани несъответствия, финансови санкции, спиране на реализацията на храни, временно или за постоянно спиране дейността на обекта, в който е установено нарушението.

- Колко наказания, най-вече глоби, сте наложили за миналата година например?
- За периода на 2014 г. актовете за установяване на административни нарушения са 2850, като има случаи на наложени глоби в размер на над 2000 лв. Не малко са случаите на временно преустановяване на дейността на обекти - за 2014 г. те са 158.

- Как стои въпросът с ГМО плодовете на пазара? Около Коледа се появиха гигантски портокали, за които се появи слух, че са инжектирани със свински гени?
- В БАБХ няма данни за наличие на ГМО в плодове, пуснати на пазара на територията на страната. Със закон е забранено отглеждане на генетично модифицирани плодови и овощни култури на територията на България. Що се отнася до големината на портокалите, то тя зависи от сорта им.

- От декември миналата година Европейската комисия въведе нови правила за етикетите на храните. На тях трябва ясно да се вижда кои съдържат глутен, водят до затлъстяване и т.н. Спазва ли се това в България?
- Основно съображение по отношение на изискването за задължителна информация за храните следва да позволи на потребителите да идентифицират и използват правилно храните. И да направят избор, който е съобразен с индивидуалните потребности на хранителния им режим. В новия регламент няма разписани изисквания за обявяване съдържанието на глутен в храните. Изисква се обаче задължително да се посочат всички съставки, спомагателни вещества или продукти, причиняващи алергии или непоносимост. Когато няколко съставки съдържат едно алергенно вещество, следва за всяка отделна съставка да се указва наличието на това вещество.

Реклама
Реклама
Реклама