Валентинките - пълни с алергени

Бисерка БОРИСОВА
Дни преди празника на влюбените Свети Валентин много супермаркети и сладкарници предлагат тематични сладкиши.
Освен традиционните шоколади и торти във формата на сърце (на цена около 10-15 лв. за 400 грама торта), хит тази година са дизайнерски, ръчно изработени джинджифилови сладки, които досега гледахме само по витрините в чужбина. Те са наистина красиви - сърца, покрити с плътен розов или червен фондан (захарно тесто – бел. авт.), върху които са изписани романтични надписи. Трайността им е голяма - по 3 месеца. Това е характерно за джинджифиловото тесто, а фонданът по принцип е с трайност 3-4 месеца.
Проблемът е, че в много от валентинките фонданът е оцветен чрез багрила, съдържащи опасни Е-та, установи "България Днес". Именно те придават наситените цветове. Ако човек чете внимателно етикетите (там, където ги има), то ще забележи, че фонданът съдържа Е124, който придава червени цветове, Е127 - розов цвят, Е132 - виолетов цвят. Е143 оцветява в зелено, Е102 - в лимонено жълт цвят, а Е110 - в жълто-оранжев цвят.
"Оцветителите определено придават по-привлекателен вид, но биха могат да отключат сериозни алергични реакции", коментира специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Особено силни алергени са т.нар. азооцветители, съдържащи веществото азолен. От 1992 г. тяхното прилагане в западноевропейските страни е силно ограничено.
Проблемът с оцветителите се получава при комбинацията на повече от 4-5 Е-та. При възрастни хора може да не се получи реакция, но е опасно при малки деца. Изключение правят биосладкишите с биофондан, на които изрично е написано, че са използвани естествени оцветители (цвекло и т.н.)
Въпреки че са толкова захаросани, валентинките с Е-тата излизат повече от "солено". Цената на една-единствена сладка е 4,00 лв. в големите супермаркети и почти 5,00 лв. в магазинчетата в центъра на София. За сравнение - решилите да празнуват на този ден Трифон Зарезан, могат на цената на една малка сладка да си купят цяла бутилка вино. Разбира се, при такава цена и виното няма да е много качествено.