Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4699228 www.bgdnes.bg

Опасни козунаци за Великден

Галена ЧАРИЙСКА

На изумително ниска цена се появи традиционният великденски козунак в търговската верига дни преди Възкресение. 500 грама от изкусителното печиво се разменя на цена от 1,50 лв., видя "България Днес".

Причината е, че в ритуалния хляб липсват яйца, захар и брашно. Основните съставки са заменени от хидрогенирано масло и вредни за организма подсладители, оцветители и аромати.

Реклама

"Модерният убиец - хидрогенираното масло, е основна част от рецептата на козунаците, които ще присъстват в изобилие на трапезата ни по Великден", алармира пред "България Днес" диетолог №1 в страната ни проф. Донка Байкова.

"Има ги в много голям процент, около 30%, в почти всички сладкарски изделия у нас - десертни блокчета, сухи пасти, вафли, подкрепителни закуски, кроасани, пържени картофи на големите вериги и млечни продукти с т.нар. включени растителни мазнини, които винаги са хидрогенирани. Те им осигуряват структура и форма", добави още тя.
Експертът по диетология и преподавател в Медицинския университет за пореден път обясни, че хидрогенираното масло крие голям риск за здравето - отключва сърдечни болести, повишава общия и лошия холестерол, триглицеридите, риска от атеросклероза и нейните съдови усложнения - инсулти и инфаркти.

"Така забъркан, козунакът пести не само суровини, но и време. По-ниската от 20 до 50% цена ще привлече като купувачи стари и болни хора или социално слаби. Производството на опасния козунак, както и разпространението му в търговската мрежа не може да бъде възпрепятствано. За разлика от предишни години сега влагането на изкуствени съставки в празничния сладкиш е разрешено, тъй като той не се числи към хлебните изделия, а към печивата", обясни и Иво Бонев, председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

"През последните години се установи, че хидрогенираните мазнини са рискови и за физиологичните процеси и храненето на клетката. Тъй като организмът не може да ги метаболизира, обработи и излъчи от тялото, те се натрупват в клетките и тъканите и стават техни структурни елементи. Това нарушава клетъчното хранене, както и разпознаваемата им способност. Именно тя ни осигурява защита срещу външни агенти. Когато тази способност е нарушена, се отваря пробойна, която повишава риска от образуването на тумори и рак. За мозъчните клетки също има риск - появяват се различни степени на деменция", допълни още Байкова.

Според нея способността на клетките да се делят и обновяват би трябвало да ни прави по-оптимистични. По този начин организмът има възможност да се поизчисти от натрупаните вредни мазнини, след като спрем да ги консумираме.

Реклама
Реклама
Реклама